Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 09 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 09


Pinova of Evalino?

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 9  (27 februari t/m 5 maart)
Door uw razende reporter Appeltje.

Vanmorgen schrok ik al vroeg wakker door het gekletter van de regen tegen de ramen en het klapperen van de vensters door de harde wind. Versuft kijk ik op mijn mobiel. Donderdagmorgen, dat kan toch niet? Er klinkt muziek na in mijn versufte hoofd. Een Bloemetjesgordijn. ’s Nachts naar tweeen. Vrouwkes.   

Ik kan me nog vaag herinneren, dat ik zondag in Groessen naar de optocht ben gegaan. Na afloop even een biertje drinken bij de Gieling. Maandagmorgen naar Loo. Later nog naar Zevenaar. Op de terugweg bij Paljas voor de zekerheid nog even  de weg gevraagd. Na Toedeloe, Toedeloe, op de afterparty op de Stokhorst, ging het licht uit.
Niets in huis. Op de fiets naar de bakker in Groessen. Bij de Stokhorst wil ik wat groenten halen. Zin in lekkere appeltjes. “Ook weer boven water”, een schamper lachje. Druk aan het snoeien, tussen de buien door. “Heerlijk om af en toe de boekhouding bij te werken. Gelukkig hebben we in dit land zoveel regeltjes en administratieve verplichtingen”, zegt Theo, “anders stonden we nu in de regen te snoeien”.

De verkoper legt aan een klant uit wat het verschil tussen Pinova en Evalino is. Ongeveer 15 jaar geleden hebben ze op de Stokhorst de eerste Pinova geplant. Het is een harde zoete handappel. Pinova is de opvolger van de Gala. Gala is ongeveer even zoet, maar verliest in de loop van het seizoen veel aan hardheid en kan daardoor zelfs melig worden. Ook zijn Pinova veel minder ziektegevoelig. De bomen groeien veel gezonder en er hoeft minder voor schurft gespoten te worden.

Het nadeel van de Pinova is over het algemeen dat de appels voor zo’n topappel maar weinig kleur hebben. Boven in de boom hangen appels met een klein blosje, terwijl onder in  de boom,veel  appels nauwelijks gekleurd zijn. Met de komst van de Evalino is dit heel sterk verbeterd. Evalino is een kleurmutant van de Pinova. Dit wil zeggen dat bijna alle eigenschappen hetzelfde zijn, alleen de kleuring verloopt veel beter. Soms vindt een fruitteler in zijn aanplant een tak met vruchten die veel beter gekleurd zijn. Een boomkweker maakt hier nieuwe bomen van. Vaak mislukt het door bijvoorbeeld terugmutatie, maar soms lukt het om een verbeterde uitgave van een ras te kweken. Na tal van jaren onstaat zo bijvoorbeeld Rode Pinova. Soms is het verschil zo groot, dat men om verwarring te voorkomen,  het zelfs een eigen rasnaam geeft zoals Evalino.

Vaak mag zo’n nieuw ras maar in beperkte getale geteeld worden om exclusiviteit te behouden, zoals een Pink Lady of Kanzi. Ook Evalino is zo’n clubras. Gelukkig waren ze op de Stokhorst eens een keer de tijd vooruit en hebben ze de Evalino al geplant voordat  dit een feit was, zodat niet alleen de klanten van Tesco in Engeland er van kunnen genieten, maar ook u, voor minder dan de helft van de prijs.

Deze week zijn er drie doosjes Evalino te winnen. De vraag luidt : Wie heeft er meer kleur, de Pinova of de Evalino? Nu lijkt dit een inkoppertje voor U, maar besef dat heel veel mensen de nieuwsbrief niet lezen of op vakantie zijn, dus het moet wel heel raar lopen als u geen prijs weet te winnen.

Tot volgende week.
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu