Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 08 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 08


Lange snoei.

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen  week 8 (20 februari t/m 26 februari)
Door uw razende reporter Appeltje.

De lucht met de Stokhorst is weer geklaard. Heb ik de gehele week slecht geslapen, zegt Wolters vrijdag doodleuk tegen me dat er niets aan de hand is. Gewoon doorgaan, niets aan veranderen. Ik zwijg maar.

JW is druk bezig met het planten van de aardbeien. Deze planten zijn wat lichter dan de afgelopen jaren. Door er een paar meer in de bak te zetten kan de produktie op peil gehouden worden. Nu staan er genoeg bakken om de eerste afdeling van de kas vol te zetten.

Anja en Theo zijn druk bezig met de snoei  van de Jonagold. Vroeger werd er van  bijna alle takken ongeveer een derde van de lengte afgeknipt. Op deze manier werd de groei gestimuleerd, wat gunstig was om een goede blad/ vruchtverhouding te creeren. Per boom mochten er niet teveel appels  hangen, ongeveer 70 tot 80 appels per boom.Toen de Jonagold pas opkwam, was het vooral bij de wat oudere bomen (7-14 jaar) moeilijk om goed gekleurde vruchten te telen. Door deze groeiprikkelende manier van snoeien werden de vruchten ook zeer groot. Soms waren deze appels zo groot dat bijna de gehele familie met een appel kon doen. Tegenwoordig zijn er Jonagold-mutanten, die veel beter kleuren. Nu hoef je de takken eigenlijk niet meer in te knippen. Dit noemen we de lange snoei. Er worden alleen maar takken in het geheel weggenomen. Bijna alle appels vallen in het optimale maattraject 70 t/m 85 mm. Dit wil zeggen dat de doorsnede van de appel zo rond de 7,5 cm ligt.

Op de deel zie ik tot mijn vreugde de Eva-appels weer naast de Wellant liggen. Dit zijn mijn favoriete appelsoorten. De Eva-appels stonden helemaal achterin cel 5. Er stond een voorraadbak van een ander soort bovenop, zodat ze niet werden opgemerkt. Bij een normaal fruitbedrijf wordt een cel appels of peren na opening meestal in een keer geruimd. Vaak gaan ze naar een veiling of een sorteerbedrijf. Deze sorteerbedrijven hebben meestal maar een dag nodig  om zo’n partij te sorteren. Op de Stokhorst worden er iedere keer zo’n 25 voorraadbakken uitgereden. Daarna wordt de cel met behulp van een stikstofseperator op regime gebracht. Deze machine zet door middel van koolstof, zuurstofrijke lucht om in zuurstofarme lucht. Het duurt ongeveer twee dagen voordat een zuurstofpercentage van 4 %  is bereikt. Door de ademhaling van de appels duurt het dan nog enkele dagen voordat ze weer op de gewenste 1,5 % zuurstof zitten.

Hoe lager het zuurstofpercentage, hoe langzamer de ademhaling van de appels verloopt. Hierdoor blijven de appels lekker lang hard. Je moet ook weer niet te laag gaan zitten, want dan gaat het ten koste van de smaak. Bij te lage zuurstofpercentages kan zelfs alcoholvorming in de appels optreden. Vorig jaar hadden we een cel met appels, die tegen de kritische grens zat. Je proeft het meestal bij de eerste hap. Door zo’n cel rustig een paar weken te beluchten trekt het bijna altijd wel weer bij. Misschien zijn er in de toekomst mogelijkheden om de jeugd in het weekend aan het appels eten te krijgen.

Tot volgende week.

Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl of site stokhorst-groessen.
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu