Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 51 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 51


Nieuwsbrief Fruitkwekerij de Stokhorst  week 51 (19 t/m 25 december)

Door uw razende reporter Appeltje.

De laatste week voor Kerstmis. Lekker nog een volle week. Ik heb een hekel aan die gebroken weken. Nu kun je nog heel wat doen. Lekker relaxt de kerstinkopen doen. Bewust proberen om een beetje in de kerststemming te komen, nog niet beseffend dat het al bijna zo ver is.

Bijna altijd heb ik mijn vaste rondje om kerstinkopen te doen. Meestal laat ik de supermarkten in Groessen links liggen. Bij slagerij Scholten koop ik een mooi braadstuk. Dan even bij bakker Godschalk op het kruispunt de bestelling ophalen. Bij de Stokhorst haal ik mijn verse produkten. Lekker traditionele groenten zoals witlof en spruiten. Een tas met Goudreinetten voor die heerlijke appelmoes. Kleine stoofpeertjes Gieser Wildeman om heel te stoven. Lekkere appels en peren als tussendoortje.

Op de Stokhorst zijn ze druk aan het snoeien met de perenbomen in de Huttenhoek. Het lijkt  zo gemakkelijk als je Anja en Theo zo bezig ziet, maar dit komt omdat ze het al jarenlang vakkundig doen. Als ik bij mijn Conferencepeer in de achtertuin sta weet ik het nooit. Theo heeft me al vaak uitgelegd hoe het moet. De onderste frametakken moeten een beetje met het groeipunt naar boven wijzen. Deze takken moeten bekleed zijn met vruchthout. Bovenin de boom moet je dan niet te veel takken laten zitten, want deze houden het zonlicht tegen. Je krijgt dan onderin de boom veel verkaling en de groei verplaatst zich naar boven, waardoor je de meeste peren met een trap moet plukken. Het groeiniveau van de boom moet mooi in evenwicht zijn. Je hebt groei nodig voor mooie grote vruchten, maar als de groei te hard is gaat dit weer ten koste van de productiviteit. Klinkt allemaal logisch, maar wanneer ik het zelf moet doen, weet ik niet hoe ik moet beginnen.

Op de deel laat de verkoper me een heerlijk warm drankje proeven. Het is gemaakt van de befaamde Stokhorst appelsap en best simpel te maken. Het smaakt wel honderd keer lekkerder dan Glühwein. Je moet een halve liter appelsap met een gelijke hoeveelheid water snel aan de kook brengen. Een schijfje citroen, een kaneelstokje en acht hele kruidnagels toevoegen. Tien minuten zachtjes laten doorkoken en klaar is Kees. Wel oppassen met het snijden van de citroenen, want als jezelf in de vingers snijdt is dat niet zo fijn.

Ik vraag aan Theo of ze al opschieten met het snoeien, maar dit is kennelijk tegen het zere been. De winkel vraagt op dit moment veel aandacht. De sorteermachine draait op volle toeren. Voor alle maten is veel vraag. De plaatselijke horeca is druk met de voorbereiding voor Kerst. Ze kiezen bijna allemaal voor kwaliteit, waarbij de lat steeds hoger komt te liggen. De klantenkring van de Stokhorst breidt zich nog gestaag uit. Door een paar tandjes bij te schakelen kan aan bijna alle vraag worden voldaan.

Kerstavond zitten ze op de Stokhorst uitgeteld aan de verse worst bij de kerstboom. Blij dat alles zo goed verlopen is. Jaloers op al die klanten die nu fris en monter de kerst ingaan. Knap hoe zij het zo goed plannen dat alles in huis gezellig is, alle kastjes met lekkere dingen zijn gevuld en bovendien iedereen goede zin heeft. Kerstmis kan beginnen. Ikzelf moet bekennen dat het me ook dit jaar niet is gelukt. Mijn tak voor het kerststuk ligt nog in het halletje. Geen puf om te koken, we zien morgen wel weer verder. Een fijne kerst allemaal.

Tot volgende week.

Nieuwsbrief maitje naar w.wolters51@upcmail.nl of site stokhorst-groessen
 
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu