Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 50 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 50

 
 

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst week 50  (12 t/m 18 december)

 
Door uw razende reporter Appeltje.

 
Twee weken voor de kerstmis. Het is al druk op de Stokhorst. Ik koop steevast een kistje mooie Goudreinetten voor de feestdagen. Ook neem ik een doosje met stoofpeertjes mee, bijna altijd de Gieser Wildeman. Wat zijn die toch lekker van smaak. Vroeger stond je in sommige jaren nog wel eens op de bestellijst. De Gieser Wildeman heeft nog wel eens de neiging tot beurtjaren. Het ene jaar een heel grote oogst, het ander jaar bijna niets. Tegenwoordig zijn ze er bijna altijd in overvloed.

 
De boomkweker is op bezoek. Gezamenlijk worden de plantplannen voor de komende jaren door genomen. Gangbare soorten als Elstar, Jonagold en Goudreinetten zijn bijna altijd wel direct te leveren. Wellant, Pinova en Sissired moeten een jaar van tevoren besteld worden. Aparte soorten zoals de Dalinbel, Zoete Oranje en Dijkmanszoet moeten zelfs op aanvraag gemaakt worden. Dat duurt zeker twee jaar.

 
Vroeger werden op de Stokhorst enorm veel verschillende appelrassen geteeld. Zo rond het jaar 2000 werden er dat steeds minder. Een beperking van het aantal rassen zorgde ervoor dat er steeds efficienter gewerkt kon worden. Zo is het perceel “het Kerkpad” ingeplant met alleen Elstar. Er staat zelfs geen enkele bestuiver tussen. Door de inzet van pluktreintjes is dit perceel bijvoorbeeld heel eenvoudig te oogsten.

 
De laatste jaren worden er weer veel meer nieuwe maar ook oude rassen op de Stokhorst geplant. Theo dacht met de Pinova en de Evalino goede vervangers te hebben voor de Gala. De Eva was een verbetering ten opzichte van de Cox’s. Toch werd er door veel klanten naar deze appels gevraagd. Reden om van beide soorten weer een rijtje te gaan planten.

 
De rassenkeus is soms erg moeilijk te voorspellen. Toen de Elstar en de Jonagold pas opkwamen zag iedereen direct dat dit geweldige appels waren. Theo vond de Elise een heerlijke appel, maar dit ras is toch mislukt. Een kruising van de Elise, de Wellant, leek aanvankelijk een ras voor een beperkte schare van liefhebbers, maar is nu aan een enorme opmars bezig door zijn lekkere smaak. Op de Stokhorst zijn ze nu heel gecharmeerd van de Diamant, een stevige gele appel met een lekkere friszure smaak. Toch heb ik mijn twijfels. De appel lijkt veel op een Golden Delicious. Je zou denken dat het een overrijpe appel is met een flauwe zoete smaak. Niemand zou zo’n appel zelf uitkiezen.

 
Ik leen op de deel een snoeischaar om wat takjes Hedera van de oude wagenloods te knippen. Ik  verbaas me er ieder jaar weer over dat de loods nog niet is ingestort. De Hedera en de blauwe regen houden de loods nog bij elkaar. Tot mijn verbazing zie ik dat de Hederabessen nog niet zwart gekleurd zijn. Andere jaren zijn ze altijd prachtig. Niemand snapt hoe dit kan.Vroeger was dit de tijd dat iedere fruiteler zijn mooiste fruit ging verpakken voor de kerstveiling. De vader van Theo heeft talrijke prijzen gewonnen bij Veiling Zevenaar. Theo heeft nog nooit een prijs gewonnen. Toch heeft hij 5 doosjes verpakt met mooi fruit. U kunt deze winnen. In het kader van de kerstgedachte niet voor uwzelf maar voor iemand die u blij wilt maken. Geef door wie u gelukkig wilt maken.

 
Tot volgende week.

Nieuwsbrief per mail w.wolters51@upcmail.nl of de site stokhorst-groessen
 
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu