Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 05 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 05


Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 5  (30 jan t/m 5 feb)

Door uw razende reporter Appeltje.

De sneeuw is gelukkig weg, eindelijk weer eens temperaturen boven  de tien graden. Federer wint van Nadal. Toch wel fijn dat de oudjes het nog zo goed doen. Geeft hoop : Misschien moeten mijn beste jaren op tennisgebied inderdaad nog wel komen. Of het er ooit nog wel uitkomt?

Op de Stokhorst worden de eerste aardbeien van het seizoen geplant. In een plastic bak van een meter lengte wordt potgrond geschept. Per bak komen 10 wachtbedplanten. Wachtbedplanten zijn planten die rond 1 augustus buiten op het veld worden uitgeplant. Voor de winter worden ze opgerooid. Na gesorteerd te zijn worden ze bewaard in oude houten appelkratjes in een koelcel op 1,5 graad Celsius onder nul. Als ze uit de koelcel komen denken de planten dat de winter voorbij is en beginnen ze uit te lopen. Wij zetten ze eerst bij elkaar op de grond in een onverwarmde kas. Na een maandje komen ze op de stellingen. Zo rond moederdag kun je dan de eerste aardbeien plukken.

Dit jaar is er voor een ander ras gekozen, een vroeg ras Flair. De laatste jaren zien we een duidelijke tendens, dat men niet kiest voor de vertrouwde Elsanta maar voor een nieuw ras. Vooral bij verkoop direct aan de consument is de smaak belangrijker dan de houdbaarheid. Nou zou hier een mooi verhaaltje geschreven kunnen worden dat de Stokhorst Gaat voor Smaak en dat de aardbeien van anderen wel heel goed houdbaar, maar niet te eten zijn. De werkelijkheid is weerbarstiger. Theo was gewoon te laat met het bestellen van de planten. De laatse jaren waren er aardbeienplanten in overvloed en kon er tot het laatst gewacht worden met bestellen. Dit jaar is het aanbod wat kleiner en de vraag ook met name uit Duitsland en Engeland groot. Toch hebben we gelukkig nog planten kunnen krijgen, zodat u tot eind september verzekerd bent van lekkere aardbeien.

Het valt me de laatste tijd op dat de fruittelers een stuk vrolijker kijken. Met name de pereprijs is de laatste tijd behoorlijk aangetrokken. Er is op dit moment heel veel export, zelfs weer met onbekende bestemming naar het Oosten. De boycot heeft de fruitteelt heel veel geld gekost. Vaak maakt €0,10 per kilo meer of minder al een wereld van verschil. Je kunt best investeringen een jaartje uitstellen. Als het jarenlang achter elkaar gebeurt zie je dat bedrijven achteruithollen en daardoor vaak zelf besluiten te stoppen. Op de Stokhorst gaan ze altijd door. Een tandje erbij.

Deze week zijn er voor het eerst weer (raap)steeltjes. Zo lekker. Vroeger moest je tot begin april wachten als schoonvader ze in de koude kas teelde. Nu komen ze van Wilting uit Loo uit de verwarmde kas. Deze week neem ik 5 kilo appels mee, van alle soorten wat. Thuis moet ik dan altijd goed kijken welk ras het is. De prijswinnaars deze week zijn Judith Prins en Frans Jacobs.

Tot volgende week.
 
Nieuwsbrief digtitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl of op de site stokhorst-groessen
 
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu