Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 49 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 49

 

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst  week 49  (5 t/m 11 december)

 
Door uw razende reporter Appeltje.

 
Zondag 4 december is een prachtig zonnige dag. Het heeft gevroren en de bomen zijn prachtig wit door de rijp. Zo’n dag waarop je iedere keer maar weer tevergeefs hoopt dat het Kerstmis is. Maar dan zonder die vervelende kerstliedjes, zonder die afgezaagde Top 2000, zonder al die verplichtingen, maar gewoon een lekker potje tennis. Niet jezelf vol proppen met voor twee weken in het voren gehaalde liflafjes, maar gewoon een lekkere pot boerenkool met rookworst.

 
Maandagmorgen uitgerust en goed geluimd naar de Stokhorst. Ze zijn druk bezig met bomen planten. Een oud perceel Elstar is aan vervanging toe. Meestal worden de appelbomen na ongeveer 14 jaar vervangen. Technisch kunnen de bomen  nog veel langer mee, maar het rendement loopt dan terug. Het duurt in de oudere beplantingen doorgaans veel  langer voordat een appel de goede kleur (ca 50 % blos) bereikt.  De appels moeten  wel op tijd worden geplukt, anders worden ze zacht en zelfs melig. Bij die oudere beplantingen heb je over het algemeen maar een kleine eerste en een grote derde pluk. De appels van de derde pluk hebben over het algemeen niet veel waarde en belanden daardoor vaak in de overheerlijke appelsap.

 
Een aanplant vernieuwen is nog best veel werk. Wilco zaagt met de kettingzaag het openhaardhout eruit. Het fijne hout wordt versnipperd. De palen worden er uit getrokken. Regenleiding en druppelleiding aan de kant. De loonwerker komt het perceel 40 cm diep spitten. Dan de palen er weer in drukken met een palendrukker. Theo graaft met de schop een gat ter grootte van een emmer. In de schuur worden de wortels van de jonge bomen met een snoeischaar iets ingekort. De bomen worden van een netje voorzien, zodat hazen en konijnen niet de bast kunnen beschadigen. Bij iedere boom wordt een schepje potgrond gedaan voor een goede aanslag.  Dan wordt er grond bij geschept en de boom vastgezet aan de paal met bindbuis.

 
Er worden tweejarige bomen geplant, die gekweekt worden bij een boomkweker. De onderstam (M9) zorgt voor een rustige groei. De tussenstam (Golden Delicious) zorgt ervoor dat de boom niet zo gevoelig is voor bepaalde ziekten zoals kanker. Het bovenste gedeelte van de boom bestaat uit een top en ongeveer 6 mooi horizontaal ingeplante veren (zijtakken)  Het ras is in dit geval onze meest geliefde appel, de Wellant.

 
Op de deel  laat de verkoper me een andere appel proeven. Het is de Diamant, een harde  geelgekleurde  appel met een heerlijke smaak Het is een kruising van Golden Delicous met Topaz, een schurftresistent ras. Het is de eerste oogst van slechts honderd tweejarige boompjes. Ook is er nog geen enkele ervaring met dit ras.

 
Afgelopen week zijn er veel reacties in dichtvorm binnen gekomen. De prijzen zijn gewonnen door Clementine Smink, Margriet Happel en Ingrid Doddema. Deze week verloten we drie doosjes met Diamant appels. We vragen u om mee te denken over een originele presentatie van deze nieuwe appel. Bijvoorbeeld door ze per stuk in een mooi doosje te verkopen. Geef uw fantasie de ruimte.

 
De spoorwegovergangen bij Groessen en Zevenaar zijn weer normaal open.

Tot volgende week.

 
Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl of site stokhorst-groessen
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu