Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 47 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 47

 
Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst week 46  (14 t/m 20 november)

 
Door uw razende reporter Appeltje.
 
 
Zondag op de valreep nog even naar Doesburg voor de Fruitshow van het Olde Ras. Geweldig zoveel verschillende soorten appels en peren. Op schaaltjes zijn er overal een paar van tentoongesteld. Het is fijn dat het levenswerk van Bennie Giesen met zoveel liefhebberij door de gehele familie Tessa en Aron Aalderink samen met bevlogen vrijwilligers wordt voortgezet. De show wordt ieder jaar nog mooier.

 
Op de terugweg regent het en is het al donker. Op de autoradio de zoveelste discussie over Zwarte Piet. Ik laat de oude appelrassen nog eens de revu passeren. Sterappeltjes, Notarisappel en en Rode Jopen. Maar ook Blanke Tulpappel, Api Noir, Maagdenpeer, Zigeunerin, Pater van den Elsen, Oomskinderpeer en Königler Kürzstiel. Plotseling schiet ik in een kramp. Het zal toch niet. Het zweet breekt me uit. Een donderflits. Naar ademhappend breng ik de auto langs de kant tot stilstand. Ik krijg een visioen over de volgende fruittentoonstelling. Soorten als Prins Bernardappel en Pater van den Elsen staan op de lijst van verboden vruchten. Soorten als de Adamsappel  en de Smousenpeer zijn alleen nog maar in de kelder van het museum onder politiebewaking te zien.

 
Mensen laten we absoluut dit stil houden. Zorg dat de media er geen lucht van krijgen. We zullen de rasbeschrijving aanpassen. Bij soorten als de Prins Bernard appel zullen we niet meer spreken over een hoog in aanzien staand ras, waar voor een ras, waarbij voor  een goede oogst veel kruisbestuiving is gewenst. Op verzoek van Joop Lamers uit Duiven zullen we spreken over een fraai roodgeblost ras. Bij het ras Pater van den Elsen zullen we aanbevelen om er geen kleine bomen in de buurt te planten. Ook determinatiekenmerken als de steellengte zullen we in de toekomst achterwege laten.

 
Vrijdag gaat het met me al weer een beetje beter. Het is druk op de Stokhorst. Ik neem een paar reuzetoppen boerenkool mee. Het is me altijd een raadsel maar als het een nachtje gevroren heeft loopt de verkoop van boerenkool  veel harder. Een andere klant legt me weer eens uit dat de vorst er over moet zijn geweest. Ik zal nog eens goed proeven.

 
Heel veel positieve reacties zijn er binnen gekomen naar aanleiding van het boekje “Lekker op z’n Liemers”. Onder de klanten van de Stokhorst zitten ontzettend veel klanten, die iedere met dag met veel liefde, iets soms eenvoudig, soms ingewikkeld, maar altijd ontzettend lekkers op tafel weten te bereiden. Het lijkt zo vanzelfsprekend , iedere dag weer een lekkere maaltijd gemaakt met verse spullen, maar alleen in de betere restaurants smaakt het bijna net zo lekker als thuis. Toch wordt het zelf eten maken in mijn ogen schromelijk ondergewaardeerd. Komende weken zal ik eens bekijken hoe dit komt. De twee boekjes zijn gewonnen door Marianne Kuipers en Lidwina Raben. De komende week is er iets te winnen met mispels. Evelyne, de grootste mispelkweker van de Oldenhoek heeft er een paar kistjes van  gebracht. De prijsvraag luidt : Heeft u een recept om van mispels iets lekkers te maken? Het is in de traditie van de Stokhorst niet de bedoeling om snel iets op internet op te zoeken, maar iets met ons te delen uit eigen ervaring wat ook nog lekker moet smaken.

 
Tot volgende week.

Nieuwsbrief digitaal  ontvangen : w.wolters51@upcmail.nl of op de site stokhorst-groessen
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu