Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 45 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 45

 
Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst week 45  (7 t/m 13 november)

Door uw razende reporter Appeltje.

Het is deze week koud en guur. Voor het eerst heeft het op uitgebreide schaal gevroren. En als je dan overdag een lekker zonnetje hebt dan is het heerlijk om er op uit te trekken. Alleen dit is Nederland. Hier komt dat maar heel zelden voor. Niet voor niets wordt een site als buienradar zo vaak bekeken. Het is nog donker als ik de gordijnen opentrek. Bah regen. Weer een verloren dag. Chagrijnig pak ik de auto om op de Stokhorst wat winterkost bij elkaar te sprokkelen. Theo staat op de deel wat met een klant te kletsen. Altijd optimistisch. Ik word er zo moe van.”Het is geen weer voor watjes” zegt hij lachend. Toch zie ik ook hem  even later weer naar binnen sneaken voor een bakje koffie.

Deze week is de presentatie van het boek “ Lekker op z’n Liemers”   van Tom Lamers en Sierk Buwalda bij restaurant De Kromme Dissel. Het is een leuk boekje geworden waarbij een aantal telers uit de Liemers belicht wordt. Ook staat er telkens een lekker origineel gerecht bij. Het is mooi om te zien dat  sommige bedrijven creatief zijn geweest en de gebaande paden hebben verlaten om een neventak te beginnen.  Dit is vaak zo succesvol geweest dat het is uitgegroeid tot de hoofdtak. Reuze knap van een bedrijf als De Groene Schuur die heel veel nevenactiviteiten is gaan ontplooien en daarmee een van de eersten in de regio was. Ook een mooi voorbeeld is de familie Wilting, die hun hoofdteelt komkommers heeft  verruild voor onder meer frambozen, raapsteeltjes, bonen en tegenwoordig ook aardbeien. Aan de andere kant is het ook weer jammer dat bijna niemand van alleen komkommers of appels kan bestaan. In onze regio zijn bijna alle fruitbedrijven in de loop van de jaren verdwenen. Als dit nu alle kleine en verouderde bedrijven waren, dan is er mee te leven. Helaas zijn het juist de grotere moderne bedrijven die het niet redden. Dat is geen goed teken. Dat de Stokhorst nu het beste, maar toegegeven ook enige fruitbedrijf in Groessen is,  geeft toch te denken.Gelukkig door de goede catering van De Kromme Dissel en een beetje goede wijn worden de negatieve weerspiegelingen naar de achtergrond geduwd.

In de Veldstraat wordt een perceel appels gerooid. Wilko zaagt het dikke hout eruit zodat hij deze winter  romantisch bij de open haard kan zitten. Een appelboom gaat ongeveer 14 jaar mee. Deze omgezaagde Elstar zijn al 18 jaar oud. Toen we ze hebben geplant was Alec net geboren.  Nu is hij zelf al weer een boom van een vent. Goh wat gaat de tijd snel. De palen worden eruit getrokken en opnieuw gebruikt. De beregening en druppelleiding worden er later weer langs gelegd. Ja hier op de Stokhorst doen we aan circulair fruit verbouwen. Bijna alles wordt na een teelt weer hergebruikt. Weggooien doen we praktisch niet. Je ziet het nu ook in de gewone maatschappij langzaam doordringen,  zie bijvoorbeeld het nieuwe gebouw van Liander in Duiven.

De kistjes stoofperen zijn deze week gewonnen in de categorie “Oma onder de 80 jaar” :mevrouw Janssen en “Oma onder de 90” : mevrouw Peters. Graag even uw ID -kaart meenemen. Deze week verloten we twee boekjes “Lekker op z’n Liemers “onder de lezers van de nieuwsbrief. Bezoek dit weekend ook de tentoonstelling van ‘T Olde Ras in Doesburg. Prachtig om zoveel verschillende appels en peren uit de oude doos te zien. Kom echter niet volgende week bij ons aanzetten dat die oude soorten veel lekkerder waren dan die van nu en dat de mispels een ware lekkernij waren. We zullen u dan meewarrig aankijken.

Tot volgende week.

Nieuwsbrief digitaal w.wolters51@upcmail.nl
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu