Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 45 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 45

 

Als je niet wilt kiezen kom je altijd tijd te kort.

 
Nieuwsbrief Fruitkwekerij de Stokhorst Groessen week 45  (6 t/m 12 november)
 
Door  uw razende reporter Appeltje.

 
Lang niets meer gehoord van Appeltje. Waar zou hij toch zitten? Toch niets ernstigs aan de hand?
Gelukkig niet. Alleen Appeltje is de laatste tijd veel te druk geweest. Vanaf april 7 dagen in de week, vaak in een straf tempo tot ’s avonds laat, dat houdt geen ene jonge God vol, laat staan een man op leeftijd.  Maar de oogst is nu binnen, een weekje lekker weg geweest  en vanaf nu normale werkweken voelt het als rust. Het voordeel van druk zijn is dat je geen tijd hebt voor vervelende dingen. Het werk is zo leuk dat je eigenlijk de hele dag maar bezig bent met je hobby.

 
Op de Stokhorst zijn ze nu druk om nog een stuk kersen te overkappen tegen de regen. Eerst worden er om de drie meter lange palen gezet. Bovenaan worden over dwars planken bevestigd. Hier aan vast worden de beugels gemaakt, waarover een baan plactic van 4 meter wordt getrokken. Bovenop komt het net tegen de vogels. Best simpel eigenlijk, maar alles bij elkaar is het nog best veel werk. Door de toegenomen druk van de suzukivlieg moet je er aan de buitenkant nog een fijnmazig net om heen spannen.
 
Naast fysiek werk hebben we ook  heel andere bezigheden zoals crisisbestrijding. Regelmatig verschijnen er in de media berichten, waarin onze sector er flink van langs krijgt. Vaak heel erg onterecht. Ongeveer 99,99999999 % van de producenten levert veel ongezondere dingen. Toch met een enorm reclamebudget wordt een veel mooier plaatje neergezet. Ik vind het onthutsend dat er zo veel mensen in trappen en niet hun gezonde verstand gebruiken.

 
De vraag is wat je moet doen.Eerst lezen we het stuk aandachtig door. Meestal val je dan al van de stoel van verbazing. Zo stond er deze week in Trouw een artikel met de kop “Aardbeien zes keer giftiger dan ander fruit door ‘cocktaileffect’. De NVWA heeft uit steekproeven op aardbeien zes keer zoveel resten van bestrijdingsmiddelen gevonden als op ander fruit. Niet goed, maar het heeft helemaal niets met het cocktaileffect te maken. Hiermee wordt bedoeld het gezamenlijk effect van middelen op de gezondheid. Maar dan moet je ook kijken naar effecten als andere voeding, leefgewoonten en omgevingsfactoren. In de praktijk is dat niet te doen.

 
Neemt niet weg dat er op gezonde groente en fruit praktisch geen verkeerde stoffen horen te zitten. Het eenvoudigste is om niet te veel  te spuiten. Minder spuiten heeft ook nadelen zoals u wel eens gemerkt zult hebben dat bijvoorbeeld de houdbaarheid dan afneemt.Collega’s hebben  mooie bedrijfsfimpjes gemaakt, waarin ze uitleggen hoe goed dat ze bezig zijn.  Zaterdagavond was er bij ons een feest met alleen maar jeugd. Keiharde muziek, rook, veel bier en vooral veel mixdrankjes. De sfeer was geweldig en iedereen had enorm plezier. Moet ik dan iets over een onbeduidend vaag stofje op de aardbei schrijven?

 
Om het goed te maken dat Appeltje een tijdje niets van zich heeft laten horen hebben we deze week een prijsvraag met 5 prijzen, zodat u haast zeker wel in de prijzen gaat vallen. De vraag luidt : Durft u nog aardbeien te eten? Tot volgende week.

App Theo 06-57120028
Nieuwsbrief per mail? Mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu