Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 44 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 44

 
Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst week 44  (31 oktober t/m 6 november)

 
Door uw razende reporter Appeltje.

 
 
De oogst is binnen. De rust is nedergedaald op de Stokhorst. Anja en Theo zijn een paar daagjes naar Ameland, heerlijk uitwaaien. Lekker rustig bijkletsen onder het genot van een bakje koffie. Een beetje aanklungelen in de tuin. De pluk is goed verlopen. De oogst van aardbeien begon begin mei en verliep zonder pieken en dalen. De pruimenoogst was niet overdadig, dus goed. De kersen onder de overkappingen deden het prima. Bij de niet overkapte kersen sneuvelden er veel door de overvloedige regen. De perenoogst begon laat maar was goed met een mooie maat. De appels kleurden prachtig door het mooie najaarsweer. Alleen door een hitteperiode kwamen we iets achterop, maar met een tandje erbij werd dit uiteindelijk weer opgelost.

 
Op de Stokhorst wordt altijd alles geplukt. Ze kunnen er slecht tegen als het laatste fruit aan de bomen blijft hangen of overstuur gaat. Theo had twee rijtjes peren voor het huis laten hangen tot 22 oktober om lekker rijpe peren te hebben voor het sap persen. Helaas lag toen al de helft op de grond. Daar kan ik zo niet tegen. Een oud omaatje wilden deze peren nog wel hebben voor de kippen. Theo en Appeltje hebben ze allemaal voor haar opgeraapt, twee dagen spierpijn die oude mannen.

 
Ook geen succes dit jaar was het hoogstambongerdje. Het zat stampvol. Probleem bij de Notarisappel is dat de helft er al onder ligt voor de oogst begint. Ook Sterappels moeten eerder geplukt worden. Dit jaar is er voor gekozen om hier niet te spuiten. Als je ziet hoeveel fruit er dan overstuur gaat, daar moet je wel tegen kunnen. Bovendien moet je een aantal soorten voor consumptie wel eigenlijk eerst wassen door bijvoorbeeld algengroei, wat bij de standaard op de Stokhorst geteelde appels niet hoeft.

 
De loop op de Stokhorst zit er goed in. De sorteermachine draait op volle toeren. Het fruit is nu allemaal in voorraadbakken opgeslagen in de koelcel. Een paar keer per week wordt van ieder ras een beetje gesorteerd. Van Elstar zijn er nu ook hardere, die eerder geplukt zijn. Je kunt je herkennen aan de groenere ondergrond van de appel. Meestal smaken ze dan ook wat zuurder.

 
Deze week zijn er volop stoofpeertjes. De grote ronde, de St Remy,  smaken wat zuurder. De Gieser Wildeman is meestal kleiner en is lekker zoet. Vroeger maakte mijn moeder in de herfst een grote pan stoofpeertjes klaar. Ze was dan vaak wel een half uur aan het schillen. Wij kinderen slokten dit binnen een minuut naar binnen en renden vervolgens naar buiten om te voetballen. “Dag Mam”. Tegenwoordig kunnen we bij de wildavond bij Gieling echt genieten van een zo’n stoofpeertje. Heerlijk. Zou het door de wijn komen of beseffen we tegenwoordig beter de waarde van met liefde gekookt eten?

 
De prijswinnaars van het Doosje de Stokhorst zijn Gemma de Vries, Jan Voorhaar, Bianca Simon, Wies Broekhoven en Rob van de Kraats. Deze week verloten we een doosje Gieser Wildeman onder de oude omaatjes.Als ik thuis kom is het al donker. Op het aanrecht staat een doosje met 10 eitjes en een pannetje met stoofpeertjes. Van Oma. Lief!

 
Tot volgende week.

Nieuwsbrief iedere week digitaal  w.wolters51@upcmail.nl
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu