Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 43 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 43


Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst  week 43  (24 t/m 30 oktober)

Door uw razende reporter Appeltje.

Herfstvakantie. Even een beetje rust om op adem te komen. Besef dat de tijd weer is voorbij gevlogen. Op de Stokhorst worden de laatste appels geplukt. De laatse Jonagold zijn zelfs nog mooi gekleurd. Een beetje toppen plukken. Nog wat kleine rasjes.

Als ik op zondag langs kom fietsen zie ik Theo in het hoogstambongerdje toch nog aan het plukken. Een beetje voor de hobby. Oude soorten als Bramley Seedling. Dit ras komt uit Engeland. Hier kennen ze geen Goudreinetten, maar de Bramley. Deze grote platte appel is heerlijk voor de appeltaart en ook heel erg lekker voor appelmoes. Toch wordt de vraag naar deze oude soorten ieder jaar minder. Theo plukt van alles wat voor de tentoonstelling van het Olde Ras op 11 en 12 november in Doesburg. Hartstikke leuk om te zien. Iedereen verwondert zich over de enorme soortenrijkdom. Dat waren nog eens lekkere soorten mompelt bijna iedereen in een zweem van nostalgie.

Vroeger was alles veel lekkerder. Toch in een blinde smaaktest op de Stokhorst vorig jaar was de notarisappel de enige soort die net in de top twintig kwam. Nou is dit niet echt een heel representief onderzoek omdat op de Stokhorst bijna alle appels veel lekkerder zijn dan de appels uit de supermarkten.

Op de deel proef ik een van de nieuwste soorten de Allurel. Het is een wat kleiner appeltje dat op de Stokhorst wordt gezien als aanvulling voor de Wellant. Het heeft een heerlijk rustieke smaak. Toch is dit soort eigenlijk ook al weer mislukt, de appels worden in sommige jaren te ruw.

Ook ruw dit jaar zijn de peren Doyenne du Comice. De ruwheid onstaat in sommige jaren door groeischommelingen. Vooral als het een poosje te droog en daarna te nat is of het blad in juni wordt aangetast door de perebladvlo. Tegen dit beestje hebben we de laatste 10 jaar niet meer gespoten. Door de nuttigen zoals oorwormen te sparen onstaat een natuurlijk evenwicht. Je moet alleen half juni even niet in de boomgaard komen, dan is de situatie meestal kritiek. Daarna winnen de oorwormen de strijd. Wist je trouwens dat sommige peren zoals de Triomphe de Vienne vroeger zelfs ruw of brons, zoals ze dat noemden, gespoten werden. Tegenwoordig wordt in de regel een gladdere peer meer gewaardeerd. “Geef mij maar zo’n ruwe bolster”zeg ik. Ik heb het niet zo op die gladjanussen.

Ben komt met een kist gele appels uit de boomgaard gereden. Hij heeft witte handschoentjes aan. “Diamant”fluistert hij geheimzig. Binnenkort is de presentatie.
Het Doosje de Stokhorst is een groot succes. Op de eerste dag waren de doosjes binnen een half uur uitverkocht. Wil je er eentje bemachtigen dan kun je hem het beste een dag van tevoren bestellen. Peter met een klein bedrijfje met twintig man in dienst kwam er 20 halen. Je had die blije gezichten moeten zien. Aardigheidje  voor jullie goede inzet. Ook een jonge moeder nam er twee mee voor de oppas. Zo lief altijd van jullie. Deze week worden er onder de lezers van de nieuwsbrief  5 doosjes gratis verloot. Even een reactie naar Appeltje.

Tot volgende week.

Nieuwsbrief wekelijks digitaal w.wolters51@upcmail.nl


Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu