Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 41 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 41


Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst week  41  (10  t/m  16 oktober)

              Door uw razende reporter Appeltje.

Maandagmorgen op de Stokhorst. Voor het eerst heeft het aan de grond iets gevroren. De mist trekt maar langzaam op. Toch is het een prachtige herfst. Mooi droog rustig windstil weer. Bijna geen regen gezien. Overdag volop zon. Ondanks de volle vrachten geen spoortje te bekennen in de boomgaard. Door de koude nachten kleuren de appels prachtig, terwijl de rijping nu niet meer zo hard gaat.

Momenteel worden de Jonagold geplukt. Het zijn prachtige stevige appels met een prachtige rode blos. Wat me opvalt is dat de maat zo mooi uniform is. Vroeger, in de begintijd van de Jonagold, had je van die joekels, waar je met de hele familie van kon eten. Navraag leert dat dit vooral komt omdat Jonagold tegenwoordig lang wordt gesnoeid. Dit kan omdat nu er mutanten zijn die beter kleuren.In het verleden werden de takken met de wintersnoei allemaal ingeknipt. Je kreeg dan minder appels en door de betere blad/ vruchtverhouding meer kleur. Nu groeien ze aan lange takken, die meestal naar beneden hangen zodat de groei nog meer wordt geremd.

In de jaren negentig was de Jonagold na de Elstar het meest geteelde ras. Nu verdwijnt dit ras op steeds meer bedrijven en wordt vervangen door peren of clubrassen. Het is een bulkras geworden dat vooral in Polen en Belgie nog massaal geteeld wordt. Meestal teelt men de donkerrode mutanten zoals een Dacosta die de laagste kostprijs hebben, mede doordat ze vaak in een of twee keer geplukt kunnen worden. Op de Stokhorst hebben ze nog echt lekkere Jonagold. Er is voor de helderrode mutant Novajo gekozen. Deze fraaie appels smaken nog net zo als de eerste origenele Jonagold en zijn veel  lekkerder dan de vaak smakeloze Jonagold die in veel winkels verkocht wordt. Hoewel het meer werk is worden ze drie keer doorgeplukt, wat een veel betere smaak oplevert.

Ik vraag aan de verkoper of er echt of kunstgras tussen de bomen staat. Hij verzekert me dat dit echt gras is en de appels gewoon gegeten kunnen worden.Deze week zijn er drie dozen met Jonagold te winnen. De prijsvraag is : Hoe kan het dat de Jonagold door de koude nachten zo mooi rood kleuren? Ik zou zelf verwachten dat ze dan eventueel  blauw van de kou zouden worden.

Het item over appelcider in de vorige nieuwsbrief heeft veel losgemaakt.In de Gelderlander stond afgelopen week een leuk stuk waarin een hype voor appelcider werd voorspeld. De appeltaart is gewonnen door Evelyne die wees op het belang van een laag stikstof gehalte van de appels. Ik spreek Theo aan en zegt dat hij de laatste jaren wel heel erg heeft zitten te slapen. Hij zweert bij de appelsap en vind de appelcider maar niets. Hij heeft geen enkel benul van de potentie die appelcider heeft. Over een jaar drinkt heel Holland appelcider. Als een dorpje als Groessen al een hele week feest kan vieren op mais, gerst en bokbier dan is het met appelcider het hele jaar feest. Voor appelcider zijn geen goede appels nodig, je kunt het gehele jaar in je hangmat blijven liggen. Het is beter niet te snoeien, niet te spuiten, niet te bemesten, nee helemaal niets. Alleen even een loonwerker bellen die de appels machinaal opraapt. Het enigste wat je moet doen is dat  je de prijs van de appels flink verhoogt anders denkt men dat het een slecht appeljaar is. Ik laat Theo onthutst achter.

Tot volgende week.

Nieuwsbrief iedere week digitaal  : mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu