Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 40 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 40

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst  week 40  (3  t/m  9 oktober)
              Door uw razende reporter Appeltje
Het is herfst. Sinds lange tijd heeft het weer eens geregend. De walnoten komen naar beneden. Ik zie enkele mensen in de tuin rapen. Langzamerhand wordt de tuin omgeploegd. Wederom is het een goed notenjaar.
De eerste en tweede pluk Elstar is er af. De Wellant is er in een keer afgeplukt. Er loopt een treintje met Eva appels binnen, waarna de Dalinbel wordt geplukt. Beide rassen worden op ongeveer 50 % blos doorgeplukt.  Ongeveer de helft wordt er de eerste keer afgeplukt. Verderop in de week komen de eerste Jonagold en Red Prince. De Goudreinnette kunnen er deze week allemaal af, ook bij u in de moestuin. Ze zijn dan optimaal van smaak en kunnen  nog een poosje bewaard worden.

De eerste Evalino zijn geplukt, eind van de week volgen de Pinova. De Evalino is een lekkere harde zoete appel, die buiten de koelkast best lang stevig blijft. De Pinova heeft maar heel weinig kleur voor een topappel. Alleen de appels die vol in de zon hangen hebben een mooi rood blosje. De Evalino is een kleurmutant van de Pinova, de kleuring verloopt heel wat gemakkelijker.

Op de deel  zie ik een ware parade van lekkere appels. De ene ziet er nog mooier uit dan de andere. Op een schoteltje proef ik een paar soorten. Verrukkelijk, het smaakt echt naar appel. Ik laad mijn tas deze week barstensvol. Eva, Elstar, Dalinbel, Wellant, Evalino en Cox’s. “Weet je dan thuis nog wel welk soort het is?’vraagt de verkoper me. Dat kan me niets schelen, ze zijn allemaal lekker. Hoewel ik van harde appels houd vind ik het helemaal niet erg als er eens een wat zachter exemplaar tussen zit. Zo is de Elstar op dit moment niet heel erg hard, maar wel heel lekker van smaak. Binnenkort komen ook weer de harde Elstar op de deel te staan.

Een klant vraagt aan de verkoper welke appels geschikt zijn voor cider. Hoewel  ze op de Stokhorst wel enkele boeken over cider hebben en er op internet veel over te vinden is valt het nog niet mee om een geschikte melange te maken. Bovendien klopt hier veel informatie niet. Zijn er onder de lezers mensen die praktijkervaring hebben met het maken van appelcider?

Deze week hebben we een makkelijke prijsvraag. Hoe maak je de lekkerste appelcider? Los van de vraag of het uberhaupt lekker kan zijn, toch gemakkelijk verdiend zo’n appeltaart voor de beste inzending.

Tot volgende week,

De directie  biedt verder nog de excuses aan aan kinderopvang Pepeloentje. Denken de ouders dat de kinderen lekker aan het spelen zijn, zijn ze keihard aan het appels plukken op de Stokhorst.
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu