Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 39 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 39Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst  week 39  (26 september/ 2 oktober)

              Door uw razende reporter Appeltje
Op dit moment worden de Elstar geplukt. Ze zijn prachtig rood gekleurd en smaken heerlijk. “Ben je al bezig met de tweede pluk?”vraag ik aan Theo. Ik dacht altijd dat ze allemaal tegelijk werden geplukt, maar men heeft me enkele jaren terug als eens uitgelegd hoe dit in zijn werk ging. Eerst worden de voorlopers er uit geplukt. Daarna de eerste pluk, die lang bewaard kan worden. Na een dag of tien zijn de resterende appels ook voorzien van een mooi blosje, dit is de tweede pluk. Viertien dagen later volgt de derde pluk, waarbij de boom wordt kaalgeplukt. Meestal worden deze appels verwerkt tot sap.
“Nou ja, dit jaar is het niet helemaal goed gegaan “stamelt Theo. Door het warme weer is alles op een hoop gelopen. We plukken nu de eerste en tweede pluk samen. Deze appels kunnen we niet tot juni bewaren, daarvoor zijn er teveel rijpe vruchten bij.  “Ach ja, overal gaat wel eens iets mis “stel ik hem gerust.
Op de deel zie ik een enorm assortiment appels. Allemaal heerlijk zoals de Wellant, Eva en Dalinbel. Tot mijn verrassing zie ik ook weer Gala (iets gestreepter dan vroeger) en Cox’s. Er bleek nog wel vraag naar deze appelen te zijn. Op verzoek van een aantal klanten is van beide soorten weer een rijtje aangeplant. De Cox’s bevat heel af en toe iets glazigheid. Deze appel houdt volgens de verkoper meer van een Engels klimaat met regenrijke zomers.
De perenafdeling is compleet. Naast Conference, Beurre Hardy, Doyenne du Comice ontwaar ik een peer uit de oude doos, de Legipont. Stoofpeertjes als de Gieser Wildeman en St. Remy zijn er ook al, maar het is beter om hiermee nog even te wachten volgens de verkoper. Later in de tijd koken ze veel mooier rood. De Goudreinnette zijn er al.  Ik koop een doos klasse 2 voor € 5,- . Heerlijke appelmoes krijg je hiervan.
Theo is de toppen van de Elstarbomen  aan het plukken.” Hebben ze vorige week met de plukdagen niet alles leeggeplukt?”vraag ik.”Ach die plukkers van drie en vier jaar kunnen nergens bij “moppert hij. De appeltaart voor de grootste plukploeg is gewonnen door Gulik en companen. De mooiste actiefoto zonder het inhuren van een stuntman de familie Verkuylen. De derde appeltaart voor de beste plukprestatie op zaterdag tussen 8.00 en 9.00 de familie Oudvorst.
Op een groot bord achter het huis stond het plukregelement. Artikel 13 BW lid c luidde als volgt : Bij vals spelen wordt uw auto of kleinkind in beslag genomen. Blijkbaar is alles volgens de regelementen verlopen, ik zie alleen het oude brik, de Jumpy staan.

Tot volgende week.

Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu