Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 38 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 38Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 38  (19 t/m 25 september)

              Door uw razende reporter Appeltje.

Op de eerste plaats mijn nederige excuses voor het te laat verschijnen van de nieuwsbrief.
Kermis in Groessen. Sta ik maandagmiddag heerlijk te ouwehoeren in de schutterstent, gaat mijn mobiel. “Met de Stokhorst, waar blijft je nieuwsbrief?”. Lekker belangrijk, je moet het er af en toe van nemen, snauw ik terug, je leeft maar een keer. Echt iets voor een fruitteler, het enige waaraan hij kan denken is, dat de appels er af moeten. Ik vertel hem dat ik net een charmante dame had gesproken , die maar een appel aan haar gewonnen fruitboom had zitten. Toch was ze ongelooflijk trots, de hele buurt werd uitgenodigd om appeltaart te komen eten. Ruim voor de kermis had ze de oogst binnen gehaald. Zo kan het dus ook. Bovendien vallen de appels er van zelf ook wel af, sneerde ik naar de Stokhorst. Laatste opmerking viel niet goed.

Woensdagmorgen met een behoorlijke kater toch maar naar de Stokhorst. Sorry. Vannacht met een slokje teveel op snel  de nieuwsbrief in elkaar geflanst. Niet veel soeps dit keer was de reactie. De Conference voor de bewaring zitten allemaal in de koelcel. De Elstar worden doorgeplukt. De eerste en tweede pluk lopen in elkaar over door het warme weer van afgelopen week.

De komende weken maar weer eens gezonder leven. Mijn weerstand is behoorlijk verminderd en ik voel een verkoudheid opkomen. Met een gezonde dosis groente en fruit sla ik me er doorheen. Heerlijk dat er nog frambozen en van die lekkere aardbeien zijn. Vandaag steeltjes, morgen andijvie en witlof uit de oven, heerlijk. Deze week geen druppel alcohol, maar een lekker pak appelsap onder de snelbinder. Vanmiddag maar zelf weer eens tomatensoep maken.

Ik zie veel mensen de boomgaard uitkomen, deze week mag er zelf geplukt worden. De Elstar zien er prachtig rood uit. Een echtpaar uit Friesland heeft een hele fietskar met knapperige Dalinbel geplukt. Dit is mijn lievelingsappel fluistert de vrouw me toe, nergens anders verkrijgbaar. Ook zie ik Sterappeltjes, Groninger Kroon en een mij onbekend soort. Voor het huis zijn kinderen peren aan het plukken.

De prijsvraag van vorige week heeft slechts een reactie opgeleverd. Niemand wist hoe de glazigheid in de appel veroorzaakt werd. Een jongeman dacht dat deze appels ook te diep in het glaasje hadden gekeken, maar dat slaat nergens op.

Deze week zijn er liefst drie appeltaarten te verdienen. Een voor de meest vindingrijke plukker, een voor de mooiste actiefoto en een voor degene die de meeste mensen mobiliseert om te gaan plukken.

Ik vertrek met drie kilo zelf geplukte Elstar. Ze smaken veel lekkerder dan de appels die jij altijd plukt schamper ik. Theo kan er niet om lachen.

Tot volgende week, stipt maandagmorgen 0.00 uur.

Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu