Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 37 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 37Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 37  (12 t/m 18 september)

               Door uw razende reporter Appeltje.

Topdrukte op de Stokhorst. Deze week moeten alle Conference peren er af voor de bewaring. Door het warme weer gaat de rijping heel snel. De maat is nu maximaal. Pluk je te laat dan worden de peren te zacht. De plukkers plukken als leeuwen, dus ik denk dat het wel gaat lukken. Gelukkig hoor ik nog niemand over een tropenrooster, heerlijk dit weer.

Op het erf staat een oude bekende van me. We drinken samen een glaasje heerlijk fris appel/ perensap. Goede service met dit dorstige weer. We besluiten het er even van te gaan nemen en nestelen ons op het terras bij het geitenhok. Heerlijk om hier te zitten, terwijl iedereen zich uit de naad werkt. Dan hadden ze maar een vak moeten leren.

Veel mensen zijn net terug van vakantie. Allemaal al nieuwe oogst? , vragen ze ongelovig. Ze staan wat onwennig op de appelafdeling en kunnen maar moeilijk een keuze maken. Gelukkig schiet de verkoper te hulp.

Ik las in de Gelderlander een leuk stukje over een collegabedrijf Horstink uit Rha. De appels hadden met deze hitte veel last van zonnebrand. Ze bedekten de appels met een soort klei, dat er later weer afgewassen werd.  Vraagje aan Theo of ze in Groessen daarvan al wel eens gehoord hadden?  Dit bleek nog niet doorgedrongen te zijn. Het zal wel meevallen met de zonnebrand. laten we toch blij zijn met dit mooie weer. Meestal is het van korte duur in Nederland, laten we ervan genieten.

De prijsvraag heeft ook iets met het mooie weer te maken. De vraag is hoe het komt dat in sommige appels een soort glazigheid voorkomt? Nee mevrouw De Winter, deze appels zijn niet bevroren geweest. De appeltaart van afgelopen week is gewonnen door de familie Bus.

Deze week zijn er de laatste pruimen. De herftsteelt van frambozen bij de familie Wilting is weer begonnen. Nog een beetje aardbeien. De appel/ perensap is deze week in de aanbieding. Je kunt een 5 literpak ongeopend een jaar bewaren, aangebroken twee maanden.

Volgende week is er kermis in het dorp. De Stokhorst is gewoon open. Wel is de levensader van Groessen, de Dorpstraat,  voor autoverkeer op maandag en dinsdag afgesloten. Verkeer uit de richting Zevenaar kan dan het beste voor het viaduct afslaan.

Tot volgende week. Proost alvast!

Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu