Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 36 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 36Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 36  (5 t/m 11 september)

              Door uw razende reporter Appeltje.


Van de week zijn de scholen weer begonnen. Waarom eigenlijk, wie doe je er een plezier mee? Het vakantiegevoel is bij mij meteen verdwenen. Bij de Stokhorst aangekomen moet ik vol in de remmen. Theo komt net aanrijden op een minitractortje met daarachter een pluktreintje met vier voorraadbakken gevuld met peren. Ik vind het een wat kinderachtig gezicht zo’n grote vent op zo’n klein tractortje. De meeste boeren hebben het een stuk verder geschopt en hebben een gigantische tractor. Theo vindt deze handiger tussen de fruitbomen. Bovendien kun je zo sneller op- en afstappen om de trein verder te zetten.

De Conference peren worden geplukt voor de lange bewaring.  Een plukker legt me uit dat de pluk zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Iedere week extra wachten levert gemiddeld aanzienlijk grotere peren op, die vervolgens ook nog financieel meer opleveren. Wordt er echter te lang gewacht, dan worden de peren te zacht voor de lange bewaring en levert het meestal weer minder op.

Afgelopen zaterdag is er weer nieuw  sap geperst. Daarvoor is alleen maar fruit van de nieuwe oogst gebruikt, zodat het sap heerlijk fris smaakt. Er is appel/peer sap met Conference en Delcorf. De appelsap is geperst van hoogstamfruit. Meestal staat er al een bult fruit klaar, zodat meteen met persen begonnen kan worden. Theo dacht het plukken wel voor te blijven. Voor onze collega’s hebben we een zeer belangrijke tip : Pluk alsjeblief het fruit ruim van te voren, dan heb je zelf een plezierige zaterdag. Helemaal als de Saftmeister een Duitser is en wel eens wil zien hoe snel die Nederlanders kunnen plukken.

Op de deel valt het op dat er al weer meer soorten appels zijn. Elstar en de eerste Wellant(nog wel een beetje rauw oordeelt de verkoper) zijn er voor de liefhebbers van harde appels. Delcorf is nu een wat zachtere appel  en moet zeker deze week met het warme weer in de koelkast bewaard worden. De perenafdeling wordt ook weer opnieuw ingericht, wat ten koste gaat van de pruimen. Door het warme weer zijn er nog veel aardbeien.

Geen winnaar deze week bij de prijsvraag. Niemand had op vakantie iets gezien, wat op ons bedrijf toepasbaar zou kunnen zijn. Volgende keer zullen we helaas daarom zelf maar weer op vakantie moeten gaan.

Theo is de pluktrein aan het leegmaken. Ik zeg tegen hem dat ik op vakantie nog iets gezien heb, wat hij wellicht op de Stokhorst ook kan toepassen. Als ik mijn verhaal begin af te steken zie ik hem in de verte al weer wegrijden.

Tot volgende week.
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu