Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 34 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 34Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst week 34  ( 22 t/m 28 augustus)

              Door uw razende reporter Appeltje.

Maandagmorgen, de regen komt met bakken uit de lucht,  als ik uit het raam tuur. Tien minuten later zit ik op de fiets in mijn korte  broek op weg naar Groessen. Mijn hoofd bonkt nog na van de kermis in Loo. Veel te veel biertjes voor onderweg. Het zou toch zomer worden deze week had de weerman gezegd,  brom ik als ik op de Stokhorst aankom. Theo lacht, een prachtig buitje voor de appels en peren, het begon ook alweer knap droog te worden. Dit is toch geen zomer zeg ik. Trouwens vorig jaar hadden jullie van die leuke acties zoals de 30 + graden actie. Toen heb ik nog een paar uurtjes heerlijk onder de hoogstambomen gezeten en werden we getrakteerd op koffie, een beschuitje met aardbeien en appelsap. Nog niets van gezien merk ik op, maar ja er waren ook nog niet zo heel veel dagen boven de 30 graden. Misschien deze week?

Appelsap zal er wel niet zijn. Appelsap is op, staat er op een bordje. Raar he, zeg ik, als je het zeven weken  achter elkaar in de aanbieding doet. Ja maandagmorgen waren we vergeten het bord met de actie weg te halen en toen hebben we de actie maar laten doorlopen mompelt de verkoper. En dat zeven weken achter elkaar, het liep eigenlijk best goed. En nu is het op. Wat een beleid. Pas in september of oktober wordt er weer nieuw geperst.  

De oude appels zijn naar het moeshok verbannen. Rechts zie ik prachtige appels staan. Nieuw. Sissired. Zeker zelf bedacht, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Het is een mutant van Delcorf met een prachtige mooie rode blos. Links staan standaard Delcorf met een bleek blosje. Het is een ras dat van nature maar moeizaam kleurt voor een topappel. In het midden staan Delcorf, die er ook geweldig uitzien. Dat blijken appels uit de top van de boom te zijn. Door de zon kleuren ze prachtig, het is werkelijk een lust voor het oog. Nu wedijveren ze met de Sissired, welke zal ik kiezen?

De prijsvraag van afgelopen week is een flop geworden. Niemand wist welke drie mutanten van De Delcorf er hier geteeld werden. Theo wil tegen me een heel betoog houden dat er bijna niemand verstand van pomologie heeft. Haast geen enkele klant houdt zijn fruitteeltkunde op peil. Ik werp tegen dat er door hem ook bijna geen cursussen fruitteelt voor gevorderden meer worden gegeven. Ook zijn er zoveel festivals, kermis in Loo en vakantie. Theo knikt.

Deze week is de vraag daarom wat makkelijker. Welk nieuwe soort appel wordt er op de Stokhorst geteeld?  Eind van de week is er een doos Sissired voor de winnaar. Mochten er onverhoopt meerdere goede inzendingen zijn, dan wordt er geloot.

De rode bessen zijn al op. De peren Claps en Triomphe de Vienne zijn nu heerlijk. Pruimen al wat over de top. Nu veel Reine Victoria, kwetsen en jampruimen. De eerste zoete appels zijn er. Veel klanten uit Duiven eten met de kermis van oudsher zoete appeltjes met rozijntjes.

De tip van de week is om al het fruit in de koelkast te bewaren. Ik neem een heerlijke Sissired mee voor onderweg. De zon begint al te schijnen.

Tot volgende week.
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu