Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 34 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 34


Toch nog een goed perenseizoen.   Nieuwsbrief Fruitkwekerij de Stokhorst Groessen week 34  (21 t/m 27 augustus)
Door uw razende reporter Appeltje.
Deze week een beetje zomer. Heerlijk, temperaturen eindelijk weer eens boven de 25 graden. Lekker met de fiets er op uit. Je kunt wel merken dat de vakanties voor veel mensen zijn afgelopen, het is weer gezellig druk op de Stokhorst. Toch doordat iedereen zelf zijn groente en fruit verzamelt, gaat het best wel snel en hoef je gelukkig nooit heel lang te wachten. Dat kan ook niet meer in deze snelle maatschappij, aldus Theo.
Er zijn dit jaar ondanks de vorst al best veel peren. Ze hebben mooie namen als Clapp’s Favourite, Triomphe de Vienne, Beurre Hardy en Conference. Als je zo’n stukje schrijft,  wil je de naam wel goed hebben. De eerste aarzeling is er al meteen als je het over de Claps hebt. Dan meteen het volgende probleem is het nou Triomphe of Triumphe? Bij de Claps heb je nog een ander probleem. Eerst willen ze niet rijp worden, vooral als ze niet erg warm liggen. Meestal een week later worden ze meestal allemaal tegelijk rijp. Je moet ze dan ook beslist wel in de koelkast leggen, anders kun je er niet tegenaan eten. De vroeggeplukte Triomphe peren worden meestal ook niet snel rijp. Dit geldt niet als het heel even erg warm is, of ze bijvoorbeeld naast een rijpe Claps liggen. De door de Claps geproduceerde ethyleen ( te vergelijken met rijpe bananen) zorgt ervoor dat de peer dan wel door gaat rijpen.
De eerste Goudreinetten zijn er al. Best wel vroeg dit jaar. Ze zijn al heel mooi gekleurd, maar nog wel zuur, maar dat hoort ook voor een Goudreinet. In het begin worden ze van bomen geplukt, die in een beurtjaar zitten. Deze zijn over het algemeen wel een week eerder rijp. Je kunt ze wel een paar weken bewaren, maar ze zijn niet geschikt voor de winteropslag.
De eerste Elstar zijn er nu ook. Er staat nog geen bordje Elstar bij , maar een bordje met hard en zuur. Met dat zure valt het wel , maar ze missen nog de verfijnde nasmaak van de Elstar. Ze worden alleen nog maar geplukt voor mensen, die de James Grieve en de Delcorf te zacht vinden worden. Met dit warme weer is het wel belangrijk om deze laatste twee soorten in de koelkast te bewaren. Ze zijn nu eigenlijk optimaal van smaak en dat gevoel moet je zien vast te houden.
Er zijn nog volop aardbeien. Ze smaken heerlijk zoet. Pruimen zijn er nog enkele weken. Nu zijn er de laatste Groessense Eierpruimen, Excalibur, Reine Victoria en volop kwetsen.
De prijsvraag deze week is niet zo gemakkelijk. Hoe komt het dat Goudreinnetten, aan bomen die in een beurtjaar zitten, minder goed houdbaar zijn? Voor de winnaar is er een appeltaart, uiteraard gemaakt met Goudreinetten.

Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu