Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 33 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 33

 


Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 33  (15 t/m 21 augustus)

              Door uw razende reporter Appeltje

Het is feest op de Stokhorst : het appelseizoen is officieel geopend. Je zou verwachten dat de nachtburgemeester van Groessen of in ieder geval een knappe appelmiss de opening zou verrichten, maar ik denk dat ik daarvoor te laat was. Ook de voor zo’n gelegenheid bijpassende versnaperingen zoals een lekker glaasje appelsap en een stukje appeltaart ontbraken. Wellicht een idee voor volgend jaar. Op mijn spitse opmerking dat ik vorig week ook al nieuwe appels gekocht had (lekkere zure James Grieve)en dat men dus minimaal een week te laat was begon de verkoper me omstandig uit te leggen dat nu de smaak van de  Delcorf, een van de lekkerste appels die er zijnop zijn top was en zelfs veel lekkerder is dan de Elstar. Dit korte moment van Glorie duurt maar ongeveer drie weken. Daarna begint de appel zacht te worden en is de Elstar weer lekkerder. Ik snap het.

Ik zie al best veel peren liggen. Over enkele weken zal wel de opening van het perenseizoen zijn, schamper ik. De peren zien er best hard uit. De verkoper legt uit dat de Claps in het begin hard zijn. Als ze warm liggen worden ze plotseling allemaal tegelijk zacht en moet je ze weer in de koelkast leggen. De eerstgeplukte Triumphe de Vienne zijn nog bikkelhard en dat blijven ze ook. De verkoper vertelt me dat er vorig jaar nog een klant terug kwam waarbij een tand was afgebroken. Waarom pluk je ze dan vraag ik? Er zijn best veel mensen die van harde peren houden, andere mensen moeten nog zeker tien dagen geduld hebben, dan worden ze wel lekker sappig.

Henk en Alice komen aanfietsen. Waarom liggen er toch zo veel  kleine peertjes op de grond vraagt Henk? Theo legt uit dat deze er afgedund zijn. Deze kleine peertjes brengen meestal de pluk-, sorteer- en koelkosten niet op legt hij uit. Bovendien is er de russiche boycot waardoor er geen flessenperen hier naar toe kunnen.

We zitten nu midden in het pruimenseizoen. De Groessense Eierpruimen vinden gretig aftrek. Ik besluit twee doosjes Excalibur te kopen, een grote heerlijk zoete pruim. Vandaag is er een andere verkoper, ik heb hem pas een keer of twintig gezien. Nieuw gezicht vraag ik en of hij ook weet of de Reine Claude Verte al rijp zijn? Hij vertelt me dat deze bomen afgelopen jaar allemaal gerooid zijn en vervangen door kersenbomen. Pas deze winter gaan er nieuwe bomen van Reine Claude Verte de grond in.  Ik zeg niet tegen hem dat ik het vorig jaar nog in de openbaarheid zei dat het maar kleine prutspruimpjes waren. Oh wat waren ze toen hemels lekker. JW is niet voor een gat te vangen. Eind deze week komen de Reine Claude D’Althans en deze zijn net zo zoet.

Er is ander goed nieuws. Deze week is de website gevonden. De prijs, een week lang gratis Groessense Eierpruimen eten voor twee personen en drie kleinkinderen,  is gewonnen door Ingirid Doddema. De prijsvraag voor deze week is een inkoppertje. Welke drie mutanten van Delcorf worden er op de Stokhorst geteeld?
Er komt net een karretje binnen gereden met aardbeien en rode bessen. Nog ongeveer twee weken rode bessen. Ik neem nog een lekkere harde Triumphe mee voor onderweg. Voor mijn schoonmoeder lach ik.

Tot volgende week
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu