Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 32 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 32Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 32  (8 t/m 14 augustus)

             Door uw razende reporter Appeltje

Het is maandagmorgen vroeg en nog rustig op De Stokhorst. Het is volop pruimentijd. De Opal en de Eldense Blauwe zijn nagenoeg op. Theo is met de eerste Groessense Eierpruimen aan het plukken. Mijn God wat een lummels. Hij heeft de kar al bijna volgeplukt, wat met zulke grote pruimen niet zo’n kunst is. Daarna nog even wat wijnpruimen en de friszure pruim Voyager plukken.

De kersentijd is nu voorbij. Het is een mooi seizoen geweest, althans voor de kersen die onder de regenkap gestaan hebben. Voor de kersen aan de overkant van de weg, die niet onder een overkapping stonden, gold dat veel minder. Heel af en toe (dus bijna iedere dag) kwam er wel weer een regenbui. Het percentage uitval door scheuren en rot was behoorlijk groot. Ook de houdbaarheid van deze kersen was dit seizoen beduidend minder.
Op de Stokhorst beweerde men altijd stellig dat maar de helft van de kersen onder een overkapping hoefde te staan. Met mooi weer kon dan buiten geplukt worden en met regen onder de kapjes. Mijn commentaar was dat dit mischien gold voor de Sahara maar niet voor Nederland anno 2016. Volgend jaar toch maar regenkapjes erboven maken?

De nieuwe appels zijn er : Collina, James Grieve(ook heerlijk voor appelmoes) de de eerste Delcorf. Ik vind hem nog wel behoorlijk zuur maar de vriendelijke verkoper zegt dat hij net van de boom komt. Als ik verder eet vind ik hem heerlijk.

Nieuwe aardappels zijn er volop. Frieslander, Marabel. Dore en Bildtstar. Jaren geleden moest ik erg lachen toen er een bord bijstond : Aardappelen met Garantie. Navraag leert dat dit nog steeds geldt. Gelukkig zijn de rooiomstandigheden sterk verbeterd en zijn de aardappels de natte periode goed doorgekomen.

Verder gaan de ontwikkelingen hard op de Stokhorst. Vorig jaar heeft men Facebook ontdekt. Dat kwam eigenlijk doordat men geen zin had om dagenlang gehurkt de vollegrondsaardbeien te moeten plukken. Een berichtje op Faceboek om zelf aardbeien te komen plukken veranderde het leven op de Stokhorst voorgoed. Helaas was er dit jaar geen aardbeienveld in de vollegrond. Wel komen er dit jaar plukdagen om appels te plukken.

Een verdere ontwikkeling is de website. Ongeveer twee jaar begonnen, maar nu is deze al te vinden. De eerste gedachte was dat er haast niemand naar zou kijken, maar ik denk dat dit wel mee gaat valllen. Iedere week wordt er een prijs verloot onder de bezoekers van de site. Dus de kans om een prijs te winnen is dan ook wel  redelijk groot. Deze week is de prijs een week gratis Groessense Eierpruimen eten voor twee personen voor degene die de website het eerst heeft gevonden.

Snel  neem  ik nog wat lekker verse groente mee en een bakje aardbeien. Gelukkig zijn ze er nog merk ik op. De verkoper, die net de Vierdaagse met goed gevolg heeft voltooid lacht. Later hoor ik hem tegen een andere klant zeggen dat er nog tot oktober aardbeien zijn.
Tot volgende week.
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu