Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 31 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 31

Nieuwe oogst appels en peren.  Nieuwsbrief Fruitkwekerij de Stokhorst Groessen week 31   ( 31 juli t/m 6 augustus)

door uw razende reporter Appeltje.

De vakantie van mij zit er al weer op. Mensen wat vliegt de tijd. Vooral als het gezellig is zegt men. Op maandag morgen op de fiets naar de Stokhorst. Wat zijn er deze week al veel nieuwe appels. De eerste Delcorf zijn er. Ik vind het een heerlijke appel. Ben zo uitgegeten op de oude oogstappels met hun vlakke zoete smaak. Deze smaken heerlijk zuur en fris. Ze zijn nog niet al te rijp, zodat ze de nasmaak nog een beetje missen. Ook de nieuwe appel de Sissired is er. Deze zijn wat milder van smaak en hebben veel meer blos op de wangen. Ik neem ook nog een paar Collina mee. Dit is een lekker zomerappeltje met een goede smaak. Oorspronkelijk was dit ras bedoeld voor de biologische teelt, maar ze worden ook wel gangbaar geteeld. Wel kun je ze niet zo lang bewaren. Ook heel vervelend is dat de appel vrij los aan de boom zit, dus als je ze iets te laat plukt ligt er een hele laag appels onder de bomen.

Ook koop ik altijd een paar kilo James Grieve. In het begin zijn ze heel zuur. Later krijgen ze aan de boom een heerlijke smaak. Vaak zijn ze dan nog lekkerder dan Elstar in het begin. In deze periode maak ik altijd appelmoes van James Grieve, zo lekker. Het is raar maar James Grieve kun je nooit lang bewaren. Vooral de vroeg geplukte appels zijn erg gevoelig voor kurkstip.

Pruimen zijn er deze week volop. In het algemeen zijn er dit jaar maar heel weinig. Aan mijn Eldense Blauwe boom zat helemaal niets aan. Opvallend is, dat op de Stokhorst de pruimenbomen redelijk vol hangen. De laatste Opal worden geplukt. De wijnpruimen zijn er deze week nog. Voyageur is een blauwe pruim. Je moet ze wel rijp eten, anders smaken ze wel erg zuur. Op het eind van de week komen de grote pruimen zoals de Groessense Eierpruim en de Excalibur.

Op dinsdag val ik met de neus in de boter. Dorine laat me een stuk heerlijke pruimentaart proeven. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit eentje zelf gemaakt. Ook op de Stokhorst is er niet echt een cultuur van pruimentaarten. Af en toe bakt nicht Ans er een stelletje. Veel pruimen zijn vrij nat van struktuur in de taart en het is nog niet echt gemakkelijk om daar iets voor te bedenken. Deze week proberen ze op de Stokhorst daar  een oplossing voor te vinden. Zo hebben we een aantal Duitse klanten, die wekelijks taarten bakken met kwetsen. Ze willen dan meestal  een beetje middelgrote kwetsen hebben. Ook zullen we eens proberen, wat de meest geschikte soorten voor een taart zijn. Als u een lekker recept met pruimen heeft, wilt u dat dan met de Stokhorst delen?

De aardbeien zijn weer hersteld van het warme weer van ruim drie weken geleden. Er zitten nu mooie, lekkere en beter houdbare aardbeien aan. Ook duurt het seizoen nog een hele tijd want JW is net begonnen met het planten van de aardbeien, die in de kas komen te staan. Hier kan met de Groessense Kermis voor het eerst van worden geplukt.

Deze week is er weer een prijsvraag. De vraag is hoe maak je een lekkere pruimentaart? De winnaar mag een week onbeperkt pruimen komen eten voor 2 personen.

Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl of Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu