Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 03 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 03


Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst week 3  ( 16 t/m 22 januari)

Door uw razende reporter Appeltje.

Eindelijk weer eens een weekje lekker winterweer. In de nacht matige vorst, overdag tegen het vriespunt. Geen sneeuw op de weg. Hopelijk in het midden van de week de schaatsen van de zolder. Je moet er dan altijd snel bij zijn, want het is meestal al weer voorbij voor je er erg in hebt.

Op de Stokhorst vraagt een klant of dit weer gunstig of ongunstig is voor de bomen. Kan er wel gesnoeid worden? De verkoper zegt dat ze gewoon aan het snoeien zijn. De bomen kunnen nu best veel vorst hebben. Alleen bij heel extreme koude is het beter om niet te snoeien. De snoeiwonden drogen snel op zodat je minder last hebt van schimmelziekten. Ook heeft men de hoop dat bijvoorbeeld veel suzuki vliegen de winter niet zullen overleven zodat de aanvangspopulatie flink afneemt, maar of dit in de praktijk ook zo zal zijn, moet nog maar blijken.

Van de week ga ik lekker Hete Bliksem maken. Ik zag op  de TV bij de Slimste Mens dat niemand wist wat dit was. Ik maak het nog altijd op de manier die ze me op de Stokhorst vroeger geleerd hebben. Iets meer zoete appels dan aardappels. Een zure Goudreinnette erbij. Stiekem doe ik er wel eens een beetje spekvet bij. Niet zo heel gezond, maar wel erg lekker. En eigenlijk ben ik er pas sinds vorige week achter, dat als het nog even iets langer opstaat, het nog voller van smaak wordt.
 
Nu ik toch op de nostalgische toer ben besluit ik om een kist stoofpeertjes mee te nemen. Ik heb nog wat potjes staan en ga ze lekker inmaken. Eigenlijk een best leuk werkje zo bij de kachel. Een uur later staan ze in de grote rode pan te pruttelen. Zo’n lekker gevoel Pruttelende Peertjes. Ik nam wel eens een paar zakjes stoofperen mee voor mijn kinderen of de buren, maar een week later lagen ze nog op het aanrecht. Nog geen tijd gehad. Als ik een paar potjes overhandig zijn ze zo opgetogen. Nadat ik een kopje koffie heb gekregen kan ik de lege potjes al weer meenemen.

Ik had nog wel kunnen vermelden, dat ik er een groot stuk appeltaart bij kreeg, maar dit is niets bijzonders. Bijna iedereen in de Liemers die een band met Groessen heeft had afgelopen weekend wel een appeltaart gewonnen. Afgelopen week was er een grote actie op de Stokhorst, waarbij mensen aangaven wat hun band met Groessen was. Eeerlijk gezegd stond ik versteld van de reacties. Er is zo ontzettend veel interactie tussen de mensen. Soms al sinds mensenheugenis, soms pas sinds kort. Nieuwkomers, vooral die ook een beetje een open houding hebben, zijn binnen een week geintegreerd. Het waren bijna allemaal positieve reacties. Met de dag werden ze blijer op de Stokhorst, het voelde als een warme deken. Ik dacht altijd dat er een bepaalde rivaliteit tussen de dorpen zou zijn, maar het tegendeel bleek waar. In mijn dromen werden de gemeentegrenzen meteen geslecht. De nieuwe naam zou Groot Groesen worden. Toen ik wakker werd zag ik meteen de waanzin ervan in. Net als De Stokhorst maar een klein bedrijfje is en altijd zal blijven, moet Groessen ook altijd klein blijven. Dat is juist de charme. Je moet wel een beetje huizen erbij bouwen, vooral voor de jeugd, om het leefbaar te houden.

Tot volgende week.

Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl of site stokhorst-groessen nummer Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu