Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 29 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 29

Pruimentijd op de Stokhorst  Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 29  (17 t/m 23 juli0
Door uw razende reporter Appeltje

Vroeger, echt al heel  geleden, waren ze op de Stokhorst 2 maanden dicht in de zomer. Meestal waren zo rond half mei de appels op. De eerste pruimen waren er dan ongeveer half juli.  Het was frappant om te zien, hoe snel het dan meteen weer druk met klanten werd op de Stokhorst. Niet door sociale media, want die waren er toen natuurlijk nog niet, maar door het rondtoeteren van de mensen, dat er weer van die heerlijke pruimen waren.

De pruimen hebben in het algemeen veel van die magie verloren. Ze worden bijna nergens meer geteeld. Professionele pruimentelers zijn er in dit gebied al helemaal niet meer. Maar ook bij particulieren is het aantal pruimenbomen schrikbarend hard afgenomen. Praktisch niemand plant ze meer, terwijl veel van de oudere aanplant gerooid is. Pruimenbomen worden meestal ook niet heel oud, vaak niet ouder dan 25 jaar. Vaak worden de bomen overijverig genoeid, soms zelfs minder in de winter, zodat de loodglansschimmel meedogenloos hard kan toeslaan.

Gelukkig hebben ze op de Stokhorst nog wel heel veel pruimen. Het seizoen begint met de Eldense Blauwe, een heel klein blauw pruimpje met een iets zure, maar geweldige nasmaak. Je moet ze rijp plukken, anders smaken ze te zuur en laat de pit niet goed los. Ze zijn ook onovertroffen in de weck en om jam van te maken. De bomen zijn meestal groot, dus je moet er met de ladder bij. Het plukken van deze kleine pruimpjes is heel veel werk. Vroeger werden ze hierdoor zelfs geschud, maar dan moest je ze wel heel snel in de flessen werken. Aangezien de pruipjes ook nog niet veel opbrengen is er bijna niemand meer die ze teelt. Gelukkig proberen ze op de Stokhorst nog de teelt hiervan in leven te houden en worden er van de winter weer nieuwe boompjes geplant.

Overigens dit jaar zitten er door de vorst maar heel weinig pruimen aan. De bomen, die optimaal behandeld zijn, dus op tijd gesnoeid, bloemgedund etc zijn akelig leeg. Alleen de niet genoeide bomen, die normaal veel te vol zouden hangen en je als een gek moeten  dunnen, met toch nog als resultaat kleine pruimpjes, nou die hangen precies goed. Zo zijn er dus toch nog wel Opal en hangen de bomen met Groessense Eierpruimen nog best redelijk vol.

De kersen gaan de laatste week in. Er zijn nog van die heerlijke grote Kordia. Ook worden er nog Karina geplukt en het seizoen sluit af met de Regina. Het is mede door het flinke stoken van Theo en het overkappen van het perceel aan de overkant van de weg,  een mooi kersenseizoen geworden.

Met de aardbeien gaat het al weer heel wat beter. Nu zijn er nog niet zo heel  veel, maar het seizoen loopt nog door tot half oktober. Daarom nu nog snel twee grote bakken kersen mee.

Tot volgende week. Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl of Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu