Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 26 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 26

Niet veel  soeps.   Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 26   (26 juni t/m 2 juli)
Door uw razende reporter Appeltje.

Na een periode van warm en en droog weer zijn er dan eindelijk weer eens van die mooie regenbuien. De natuur knapt zienderogen op. Ook  ook de Stokhorst hebben ze hier schik mee. Je kunt druppelen wat je wilt, tegen de natuur kun je niet op.

Het is wel fijn dat de meeste kersen dan inmiddels onder de overkapping staan. Vooral na zo’n droge periode zijn de kersen heel gevoelig voor scheuren. Vorig jaar om deze tijd viel de ene bui na de andere. Veel kersen, die niet onder de overkapping stonden zijn toen gesneuveld. Ze gingen eerst barsten en daarna rotten. Dit jaar is het heel anders. Op de Stokhorst hebben ze nu prachtige kersen en veel meer als vorig jaar omdat nu ook de jongere bomen in productie komen. Het eerste plantjaar komen er nog geen kersen aan. Het tweede jaar een beetje, maar nog niet voldoende om er een net over te maken. Dit gebeurt meestal gelijk met de overkapping in het derde jaar.
De kersentijd duurt meestal 6 weken. In de eerste week wordt Burlat, een zoete vrij zachte kers geoogst. Nu de heerlijke stevig en zoete kers Vanda, Samba en  Georgia, een heel productieve kers  en dit weekend ook Hertford. Volgende week komen onder andere de prachtige Summit en mijn persoonlijke favoriet, de Kordia.

Het is op de Stokhorst niet allemaal glorie. Zo zitten de aardbeien op dit moment in een dip. De kas is leeg, de vollegrond is over en op de stellingen hebben ze ook wel  veel  geleden van het warme weer. Er staat zelfs een bordje bij waar opstaat :NIET VEEL SOEPS. Ze zijn wel lekker zoet, maar zien er een beetje oranje uit en zijn niet erg houdbaar. Ze stonden op de deel naast Prestige aardbeien van een collegateler en die zagen er toch een stuk mooier uit. Theo is de eerste om dit beamen, maar hij gaat  ervoor om dit de volgende keer beter te doen, door bijvoorbeeld een nog regelmatiger vochtverziening en een uitgekiende bemesting. Er worden sproeiers aangelegd om bij extreem heet weer te koelen. Ook bij collega-aardbeientelers zijn er nu extreem weinig aardbeien. Vanf augustus tot eind oktober zitten ze op de Stokhorst weer goed in de aardbeien.

Heel anders dan vooraf ingeschat zijn de gevolgen van de nachtvorst in april. Zo wordt de komende appeloogst de kleinste sinds de jaren 1990/1991. Er zijn redelijk wat bomen, waar haast geen appel aan zit, zoals de oudere Wellant. Bij andere rassen hangen de vruchten alleen maar enkel. Bij soorten, waarvan je het niet zou verwachten als de Goudreinetten en de Jonagold, valt het juist weer mee. Het is vaak de combinatie nachtvorst, zwakke bloemen en slecht bloeiweer geweest, die voor dit grillige resultaat heeft gezorgd.

Deze week is er weer een prijsvraag en zijn er 2 kistjes met kersen te verdienen. Het valt me op dat het gras tussen de perenbomen de laatste tijd  zo hoog was en pas deze week is gemaaid. Het is geen gemakzucht van Theo geweest en er hoeft ook niet gehooid te worden, want hij heeft geen beesten op stal staan. Ik zal een handje helpen. De eerste reden heeft met een insect te maken en de tweede met het weer. Om voor een prijs in aanmerking te komen, moet je dit wel even goed toelichten.

Tot volgende week.
Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.  Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu