Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 25 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 25

Het ene jaar is het andere niet.   Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 25 (19 t/m 25 juni)
Door uw razende reporter Appeltje.

Heerlijk zomerweer deze week. De eerste hittegolf van het jaar. Ik houd me zoveel mogelijk koest  in mijn hangmat tussen twee kastanjebomen achter in de tuin. Het enige wat ik deze week hoef te doen is een nieuwsbrief schrijven voor de Stokhorst.

En dat had ook al bijna niet meer gehoeven. De nieuwsbrief van vorige week heeft meneer Wolters direct in de prullebak gekieperd, met als commentaar “Dat slaat helemaal nergens op”. Hij vond me maar een prutsjournalist, die door even op de Stokhorst te googelen, een stukje schreef op het terras van de Beachclub in Rosmalen. Ik moest bijvoorbeeld maar eens gaan stage lopen bij een echte journaliste als Carine ten Cate van de Gelderlander, die onder extreme omstandigheden en soms zelfs in het holst van de nacht een fraai stukje belevingsjounalistiek bedrijft. Vooral mijn opmerking om de regenkapjes boven de kersen er maar weer vanaf te halen viel compleet in verkeerde aarde.

Op de Stokhorst  is het ook weer een stuk rustiger geworden. De regenkappen bij de kersen zitten er mooi op. Vooral de eerste keer is het erg veel werk. Je moet houten palen in de grond zetten. Bovenaan maak je een framewerk van planken. Boven aan de planken worden de beugels gemonteerd, waarover het plastic folie komt. Daar weer op ligt dan het net. De belangrijkste functie van folie is het tegengaan van het barsten van kersen, vooral bij zware onweersbuien. Vorig jaar viel er in deze tijd van het jaar bijna iedere dag wel een bui. De vroege rassen gingen daardoor scheuren en soms rotten. Deze kersen waren verloren, maar wat nog veel erger was, dat deze kersen een invalspoort van de Suziki-vlieg waren. Doordat deze vliegen zich razendsnel konden vermeerderen, onstond later veel schade op de late rassen.

Een groot probleem is, dat er niet veel goedwerkende middelen tegen dit vliegje zijn. Je kunt je boomgaard afschermen met heel fijnmazig net om ze buiten te houden. Je moet ze dan binnen alsnog bestrijden. Bovendien houdt het net  de wind ook tegen, waardoor bij warm weer de temperatuur in de boomgaard flink kan oplopen, waardoor je dan weer zachtere kersen krijgt. De Suzuki-vlieg houdt van vochtige omstandigheden. Door het bovendek van folie heb je een veel droger klimaat, zodat de vermeerdering van vliegjes een stuk minder is.

Vroeger toen er bijna alleen nog maar vollegrondsaardbeien waren had je nu de piek.Binnen een tijdsbestek van een maand werden 90 % van de aardbeien geplukt. Gelukkig zijn er nu niet veel vollegrondsaardbeien meer. Plukken op stellingen gaat veel sneller en is veel beter voor met name de rug. Ook hoef je minder te spuiten omdat je minder last van rot hebt. Bij nat weer heb je nooit problemen met slakken. De houdbaarheid van de aardbeien is een stuk beter en zelfs de smaak is gemiddeld beter.

Dat komt doordat de vochtvoorziening veel gelijkmatiger is. Vooral bij warm weer staan de vollegrondsaardbeien in de zon te bakken. Bij de aardbeien op stellingen kan de wind er lekker onder door waaien. De stelling op de Stokhorst is, dat als alles optimaal verloopt vollegrondsaardbeien een tikje lekkerder zijn. Maar het verloopt in de praktijk nooit optimaal. Als je zegt wat de vollegrondsaardbeien zijn,  vinden de meeste mensen  deze het lekkerst. Heel soms draaien we dan de bordjes even stiekem om en dan vindt men de andere net iets lekkerder. Fiets je echter iets te hard over de talloze verkeersdrempels naar huis, dan zie je thuis het verschil meteen.

Tot volgende week.
Commentaar of de nieuwsbrief digitaal ontvangen mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu