Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 23 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 23

Zaterdageditie.  Nieuwsbrief Fruitkwekerij de Stokhorst Groessen week 23  (5 t/m 11 juni)
Door uw razende reporter Appeltje.

De wind is weer uitgeraast, de regen gestopt en de zon is terug aan de hemel. Het was best droog eigenlijk, dus door de mooie buien is alles mooi opgefrist.
De avondvierdaagse van Duiven is gelukkig voorbij. Ik heb zelf niets met het hele fenomeen avondvierdaagse. Kuddegedoe.  In mijn jeugd vond ik het veel leuker om ’s avonds een potje te voetballen, dan 5 km door nieuwbouwwijken te slenteren of over verharde wegen door het eindeloze buitengebied te moeten lopen voor de lol. Ik besef nu dat ik wat ik net geschreven helemaal niet klopt, want in mijn jeugd waren er nog nauwelijks nieuwbouwwijken.

Bij de Stokhorst zijn ze heel wat enthousiaster en delen aan de lopertjes kwistig appeltjes, aardbeien en speciaal vierdaagseappelsap uit.Als je het niet zelf gezien heb zul je het waarschijnlijk niet geloven, maar bijna alle kinderen vinden een appeltje heerlijk, willen bijna allemaal een glaasje appelsap en vliegen als bijen op de aardbeitjes af. Je zou toch denken dat er een gouden toekomst ligt voor de enig overgebleven fruitteler.

Donderdag is er nog sap geperst. Van de oude oogst waren er nog redelijk wat appels van redelijke kwaliteit over. Aangezien de nieuwe appeloogst wel heel klein zal uitvallen, zullen er wel niet veel appels voor sap beschikbaar zijn. De appels zijn nu over het algemeen wat zoeter dan die net na de oogst, waardoor de appelsap ook wat zoeter is. Ook bevatten deze appels minder van de natuurlijke stof pectine. Hierdoor is het sap dan ook minder lang houdbaar. Het is niet precies te voorspellen, maar als richtlijn geldt dat het ongeopend tot oktober houdbaar is en geopend een maand.

De gevolgen van de vorst beginnen nu wel duidelijk te worden. De appels vallen, ook mede door het slechte bloeiweer, wel heel erg tegen en lijkt een van de laagste oogsten  van de afgelopen 25 te worden. Voordeel daarvan is dat je niet veel tijd kwijt bent aan handdunnnen. De peren lijken mee te vallen. De pruimen zitten gemiddeld redelijk, wat gunstig is. Bij de kersen valt het ook wel mee. Hier hebben bijna alle vorstwerende maatregelen goed gewerkt.

De eerst rode bessen uit de kas zijn nu rijp. De trossen zijn wel een stuk kleiner, dan de rode bessen van buiten. Vandaag worden er een beetje kersen geplukt. Het zijn Burlat, een grote maar wat zachte kers. Je moet ze met zulke buien als van de week wel onder de regenkap telen, anders barsten ze. Je moet er wel opletten ddat het onder de regenkappen niet te warm wordt zoals vorig jaar, want dan wordt de kers wel erg zacht en het gaat ook ten koste van de smaak.

De appeltaart is gewonnen door Corry Moerbeek. Er zitten geen toevoegingen in de appelsap. Wel moet het sap even verhit worden tot circa 85 graden. Als je dit niet doet is het maar enkele dagen houdbaar en begint het hevig te gisten. Soms kan zo ’n pak uit elkaar knallen.

Tot volgende week.
Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl
Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu