Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 22 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 22

Aardbeien zijn er om snel op te eten.  Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst week 22  (29 mei t/m 4 juni)
Door uw razende reporter Appeltje.

Tom Dumoulin wint de Giro. Na 37 jaar is er weer  eens een Nederlander, die een grote ronde wint. Al die tijd hoop gehouden. Eigenlijk iedere keer hoop je dat er gewonnen wordt, terwijl  je als je goed nadenkt wel  weet, dat de kans maar heel klein is. Het leven van een fruitteler in de notedop.

Ook ikzelf voel de krachten weer toenemen. Op de dijk bij Kandia heb ik met fietsen mijn vrouw er toch maar even afgereden. Tegen de dijk op moest ik weliswaar nog even lossen, maar toen ze even later bij de kleine Waay even naar de jonge gansjes stond te kijken,  ben ik haar als een speer voorbij gereden. Op de terugweg even langs de Stokhorst om de eerste nieuwe aardappels van het seizoen te halen. Het zijn een soort Frieslanders, die de eerste weken onder plastic worden voorgetrokken. Je kunt ook wel merken dat ze uit Limburg komen, want ze zijn een stuk groter dan de aardappels uit mijn eigen moestuintje. Toen ik gisteren stieken er een pol uittrok waren ze nog niet groter als een knikker. Nieuwe aardappels zijn over het algemeen nog vast in de kook. Ze smaken in ieder geval 10 keer beter dan de nieuwe aardappels uit bijvoorbeeld Malta.

Ook heerlijk smaken op dit moment de aardbeien. Ze zijn heerlijk zoet. In de verwarmde kassen loopt de teelt ten einde, terwijl  het met de vollegrondaardsbeien en de aardbeien op stellingen buiten nog wel twee weken duurt. Deze aardbeien komen uit de koude kas. Nou koude kas. Het was er afgelopen week bloedheet. Met kunst en vliegwerk is er geprobeerd de temperatuur zo laag mogelijk te houden. Zo zijn de ruiten op het bovendek gewit met een soort krijt, zodat er iets minder fel zonlicht binnenkomt. Dat scheelt al snel een paar graden. Ook door vocht in de kas te brengen krijg je een lekkerder klimaat. Door de aardbeien vroeg te plukken zijn ze nog redelijk stevig. Het is fijn dat het in de nacht nog behoorlijk afkoelt. De planten komen dan net als de mensen aan herstel toe. De smaak van de aardbeien is dan beter.

Toch kun je de aardbeien van de Stokhorst niet heel lang bewaren doordat de aardbeien vrij rijp geplukt worden. Als je ze een paar dagen eerder zouden plukken zijn ze veel beter houdbaar. In de koelcel kleuren ze dan wel  bij, maar ze worden nooit zo lekker. Ik zag net op FB een truc om aardbeien wel een week te bewaren, door ze in azijn te dompelen. Nou ben ik zelf ook wel een beetje een azijnpisser maar het moet niet toch niet gekker worden. Aardbeien ga je toch geen week bewaren. Mensen denk toch zelf na, spring op de fiets naar de Stokhorst en eet de aardbeien achter elkaar op.

De fruitbomen hebben op dit moment heel veel water nodig. Helaas ligt de Stokhorst   niet aan bijvoorbeeld de Linge, zodat het water uit de grond gehaald moet worden. Dit water komt vanaf een meter of 12 diep en bevat heel veel ijzer, waardoor het niet geschikt is om over de bomen te beregenen. Daarom liggen er bij de bomen ethyleenslangen en bij iedere boom een druppellaar. Zo kun je per uur per boom ongeveer 4 liter water geven.

De twee doosjes zomerfuit van de prijsvraag over kniktrossen bij aardbeien zijn gewonnen door Marry Valen en Dorien Hertog. Deze week verloten we twee pakken appelsap. Let goed op want het is een strikvraag. Welke toevoegingen zitten er in onze appelsap?

Tot volgende week. Nu zijn de asperges nog heel  lekker en goedkoop. Bestel een kistje 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu