Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 21 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 21

Zomer op de Stokhorst.    Nieuwsbrief Fruitkwekerij de Stokhorst Groessen week 21  (22 t/m 28 mei)
Door uw razende reporter Appeltje.

Deze week is het de hele week lekker zonnig weer. Overdag temperaturen rond  de 25 graden. ’s Nachts koelt het lekker af, zodat je heerlijk kan slapen. Geen druppel regen. Hoe mooi kan je het hebben.  Op de Stokhorst zijn ze al net zo blij als ik. Door de hoge temperaturen zijn er al best veel aardbeien. Dat komt mooi uit, want in het begin van het seizoen is de vraag enorm. Dat is ook een van de leuke dingen aan aardbeien. Meestal als het mooi weer is heb je er veel  van, maar worden er  ook heel veel van gegeten. Beter kun je het toch niet hebben.

Op de Stokhorst zijn ze naast het plukken van  veel aardbeien, nu ook bezig met het doorhalen van de bloemtrossen. U zult ongetwijfeld denken of ze niets beters te doen hebben, maar het is echt heel nuttig werk. De aardbeiplanten staan op goten van zo’n 1,40 meter hoog. Aan de goten zitten beugels bevestigd. Bovenaan de beugel wordt een draad gemaakt, die zorgt ervoor dat het blad van de bloemtrossen worden gescheiden. Het blad blijft zo mooi recht boven de goot staan en beschermt de plant tegen de zon. Naast de goot wordt een band van ongeveer 10 cm breed gemaakt. Hier komen de bloemstelen en later de aardbeien overheen te hangen. De aardbeien groeien dan mooi naar het licht. Doordat ze op de band liggen, zakken ze niet verder naar beneden. Als ze helemaal naar beneden gaan hangen, kunnen de stengels knikken. De aardbeien van deze trossen blijven maar heel klein en hebben vaak een heel slechte smaak, doordat ze niet optimaal meer door de plant gevoed worden.  Doorhalen is wel heel veel werk. Je doet er wel  drie of vier uur over om een rij te doen. Dit haal je er later bij de pluk weer ruim uit. Omdat de de aardbeien niet rommelig door de plant liggen, kun je veel sneller plukken.
                                        
Door het warme weer zijn er nu heel veel asperges. Bijna iedereen vind de asperges van de Stokhorst de lekkerste van de hele wereld. Alleen de asperges, die Gieling in Groessen serveert , vindt men net zo lekker, maar daar valt mee te leven. Asperges moeten op de eerste plaats supervers zijn. Dat lukt eigenlijk alleen maar als je ze rechtstreeks bij de teler gaat halen. En dan moet je nog heel goed uitkijken, want bij veel telers krijg je ze niet altijd supervers. Daarnaast spelen heel veel factoren een rol zoals ras, grondsoort en leeftijd van het gewas. Ook zijn er nog veel kwaliteitsklassen en verschilt het van teler tot teler ook nog hoe er gesorteerd wordt. We halen onze asperges bij John in Maasbree. We hebben ook wel eens asperges van andere telers, maar een kenner proeft het verschil.

Gelukkig gaat op de Stokhorst best wel veel  fout.  Afgelopen week was Theo een uur te laat om de appels van de avondvierdaagse in Zevenaar te helpen uitdelen. Drie medewerkers van de hoofdsponor de RABO stonden een uur te wachten en dus flink te balen, terwijl de lopers al voor een gedeelte gepasseerd waren. Het tijdstip was goed afgesproken, maar Theo had het bij de weekplanning een uur te laat in de agenda gezet.Toch met zijn allen de schouders eronder gezet. Extra werk verzet door later op de route alsnog de beloofde appeltjes uit te delen. De volgende dag een paar Doosjes de Stokhorst naar Rabo gebracht. Alles weer goed.  Meteen een leuke foto op Facebook gezet. 13.000 mensen hadden het gezien.Louter positieve reacties.  Betere reclame is er niet. Je zou  bijna expres van die ketsers gaan maken.

De prijsvraag deze week is : Wat zijn kniktrossen?  Onder de winnaars worden twee doosjes zomerfruit verloot.

Tot volgende week.  Hemelvaartsdag gesloten. Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu