Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 20 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 20


Kampioen!  Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 20  (15 t/m 21 mei)
Door uw razende reporter Appeltje

Vrijdagavond flink aan de wijn geweest. Zaterdag op het Appelsapfeest de lamp uit gedaan. Dan wordt Feyenoord ook nog eens kampioen. Maandag morgen lang niet zo beroerd gevoeld.

Lekker uitwaaien op de fiets naar de Stokhorst. Heerlijk rustig is het er. De vogeltjes fluiten. Op de deel  is de verkoper de deel aan het aanvullen. Het is heel anders dan afgelopen zaterdag, de zaterdag voor moederdag. Als het dan ook nog eens mooi weer is, lijkt het of iedereen de kolder in de kop heeft. Het is op de Stokhorst eigenlijk maar heel klein. Naar Schots model moet je op de uitrit soms al wachten om elkaar voor te laten gaan, zo smal is het. Er zijn maar een paar parkeerplaatsen en ook de rondrit zit snel vol. Op piekmomenten staat Theo het verkeer te regelen. Je kan wel zien dat dat niet zijn specialiteit is. Gelukkig is het op de meeste momenten  niet zo druk. Even verder op bij Kwekerij Buiting- de Haan is het ook al zo druk. De auto’s staan 2 rijen dik aan de weg geparkeerd. Het schijnt dat Frank en Theo al naar burgemeester Rik de Lange zijn geweest om het eerste stuk van de Schraleweidsestraat zesbaans te maken. Dit was in twee minuten gegeregeld.

Jan Willem is net druk bezig met het planten van aardbeien. Het zijn wat lichtere Elsanta wachtbedplanten, die buiten op de stellingen komen te staan. Deze planten zijn afgelopen winter gerooid, u raadt het al, vanuit het wachtbed. Daarna zijn ze verpakt in een plastic zak.Om ze te kunnen stapelen en voor voldoende koeling worden ze in een oud appelkratje verpakt. De temperatuur is ongeveer 1,5 graden beneden nul. Je moet ze dan ook eerst langzaam ontdooien voordat ze geplant kunnen worden.

Globaal een maand na het planten begint de bloei. Weer een maand later kun je dan met het plukken beginnen. Je kunt er dan ongeveer een maand aardbeien van plukken.
 
De week begint met heerlijk lenteweer. Dinsdag en woensdag is het nog een stuk warmer. Je moet in Nederland nooit denken dat het allemaal nog wel  komt, want voor je het weet is die mooie zomer al weer lang voorbij. Soms als ik ik overdag te druk ben, fiets ik na het eten nog een rondje over Pannerden. Op de terugweg ga ik steevast even bij de Stokhorst langs. Ze zijn door de week tot 20.00 open. Ik vind het knap, dat er dan ook bijna alles nog is. Zijn de aardbeien op, dan worden er nog wat bijgeplukt. Zo hoef je zelfs op zaterdag niet te haasten.  Afgelopen zaterdag werden er nog om 16.30 verse aardbeien geplukt.  Om 11.00 kwamen er nog kakelverse asperges binnen. En voor het geval dat bijvoorbeeld de asperges echt op zijn en de chauffeur onverwacht in een file geraakt en een kwartiertje te laat is, dan wordt vaak nog koffie met soms zelfgemaakte appeltaart aangeboden.

Afgelopen zaterdag was Rooswita de winnaar van de meter aardbeien. De prijsvraag over de violette aspergekopjes leverde heel veel leuke en originele antwoorden op. Edith Demilt heeft deze week de appeltaart gewonnen.  Je moet het niet verder vertellen, maar de kans om iets met onze Facebookacties te winnen, is door de enorme animo,  maar vaak een paar procent. Daarentegen winnen de lezers van onze nieuwsbrief bijna altijd wel iets. Volgens mij is de kans erop nog veel groter als je een originele reactie geeft en er iets gemeends aardigs bij vermeldt.

Tot volgende week.

Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl of op de site stokhorst-groessen
Vraag aan Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu