Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 02 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 02


Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst week 2  (9 t/m 15 januari)

Door uw razende reporter Appeltje.

Drie dagen binnen gebleven. Veel te koud, veel te glad, geen zin om mijn botten te breken. Ook mist vind ik niks, past niet bij mijn heldere kijk op de wereld. Maandag is het gelukkig weer een paar uur droog. Er op uit naar de Stokhorst in Groessen. Ze zijn er druk met het sorteren van appels. Een voorraadbak met 320 kilo appels wordt met behulp van een kantelaar op de kop gezet. Langzaam lopen de appels op een leesband. Een flap zorgt ervoor dat dit niet te hard gaat. Vooraan worden handmatig de tweede keus appels eruit gehaald. Bij deze eerste pluk Elstar zijn er dat niet veel. Vier camera ’s maken heel veel foto ’s van iedere vrucht. Deze sorteermachine sorteert vooral op maat. De computer berekent de diameter van de appel en stuurt de appels naar een afraapband. Hier worden ze netjes met de blos boven,  op rijtjes in een blauwe poolbak gelegd. Ik zal er binnenkort even een filmpje van maken.

Op woensdag ga ik met Theo naar de aardbeiendag in de Brabanthallen. Er zijn interessante lezingen over de teelt van aardbeien. Op de beurs wordt met plantekweker Neessen overlegd welke planten er dit jaar op de stellingen moeten worden gezet om tot eind september weer van die lekkere aardbeien te hebben.

Op de terugweg bezoeken we de goedlopende streekwinkel van de familie Roks in Fijnaart. Vandaag is er een bijeenkomst voor een aantal eigenaren van boerderijwinkels onder begeleiding van Wouter van Teefelen. Het is altijd frappant hoeveel gelijkenis er is in de bedrijfsvoering en de liefde voor het vak. Leerzaam zijn de verschillen. Theo parkeert zijn oude brik tussen twee gelikte bedrijfswagens van Landwinkels. “Goede reclame”merk ik op, geen reactie. Ook komen de producten in de streekwinkel mooi tot uiting door de uitgekiende verlichting. “Het moet ook weer niet te mooi worden, ”bromt Theo.

Wouter laat zien hoe hij met behulp van sociale media veel mensen naar zijn boomgaard in Zaltbommel lokt om ze zelf appels te laten plukken. Op de terugweg merk ik op dat dat zoiets ook iets voor De Stokhorst is. De mensen alles laten plukken en zelf lekker gaan tennisen. Droom lekker.

Deze week is er een grote actie op de Stokhorst. Aanleiding is een artikel in De Gelderlander van afgelopen vrijdag, waarin gekopt wordt ‘BAND MET GROESSEN IS EEN MYTHE’. Het is echter met een krant net zo als met deze nieuwsbrief; je moet het met een korreltje zout nemen.  Op de Stokhorst zijn ze echter vol in de tegenaanval gegaan. Iedereen die op maar eniger wijze binding met Groessen heeft, krijgt deze week op alle producten 10 % korting. Dit geldt bijvoorbeeld als je in Groessen geboren bent, je zoontje met voetballen tegen Groessen verloren heeft, je met lui uit Groessen tennist, je af en toe naar de Groene Schuur komt voor een workshop of gezellig in dit dorp komt carnaval vieren. Het wordt zelfs goed gerekend als je er alleen maar hard door heen rijdt. Alleen de oude man, die stellig beweerde dat hij nog niet in Groessen begraven wilde worden kreeg geen korting. Ik neem nog snel een pak appelsap en een grote zak piepers mee.

Tot volgende week. Trouwens de Eva-appels zijn nog niet gevonden. Deze week is er wel iedere dag een appeltaart te verdienen voor degene die iets origineels meldt over haar/ zijn band met Groessen.

Nieuwsbrief iedere week digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl of site stokhorst-groessen  
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu