Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 19 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 19

Nooit de moed opgeven.  Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 19   (8 t/m 14 mei)
Door uw razende reporter Appeltje

Gisteravond laat teruggekomen uit Rotterdam. Het zag er zo veelbelovend uit. Feyenoord hoefde alleen nog maar even van Excelcior te winnen en dan kon het kampioenschap uitgebreid gevierd worden. Ik had een mooi slaapplekje geregeld vlakbij de Coolsingel voor twee nachten.Een mooie Feyenoord-Kampioen tattoe laten zettten, maar het liep anders, drie nul verloren.

Als je dan op maandagmorgen naar de Stokhorst moet, want alle piepers zijn op, is dat geen pretje. Ze zijn daar allemaal voor Ajax (zelfs overgelopen nepsupporter Theo) en ik moet het meteen ook flink kunnen. Het leedvermaak is niet van de lucht. Volgende week zal het ook wel misgaan, maar over 18 jaar is er heel misschien een nieuwe kans. Ik begin gepikeerd terug te kaatsen. “Nou ik vind Feyenoord anders ook wel erg veel op de fruittelers lijken “, begin ik. “Ze werken ook altijd keihard, incasseren vaak tegenslag op tegenslag, komen er telkens weer bovenop, maar gaan aan het einde van de rit er nooit met de hoofdprijs vandoor. Ook teren ze met hun Sterappels en Elstar nog steeds op de roem uit het verleden”.

Zonder het antwoord af te wachten, zit ik al weer op de fiets op weg naar kwekerij Buiting- De Haan. Ik zoek een paar mooie petunia’s uit voor mijn potten op het terras. Ze hebben hier de prachtigste planten voor een heel redelijke prijs, zodat je naar hartelust de mooiste planten uit kunt zoeken. Meestal zoek je er veel  te veel uit, zodat je ze niet allemaal mee kunt nemen. Vanmiddag maar even terug met de auto.  Het is zowel hier als op de Stokhorst een drukte van belang. Het valt me op dat bijna iedereen het bloemen halen,  combineert met een bezoekje aan de Stokhorst. Dan daar ook nog maar even aan. Ik ben helemaal verslingerd aan die Coeur de Boef tomaten. Ik wist eerlijk gezegd eerst niet zo goed wat ik er mee aan moest, maar ze smaken heerlijk. Van een Italiaans stel leer ik dat ze ook heel lekker zijn voor in de pasta. Om me een beetje op te monteren neem ik een paar extra bakjes frambozen en aardbeien mee. Vanmiddag even de bloemen planten en  dan heerlijk zonder krant en radio op het terras zitten.

De oogst van de aardbeien uit de verwarmde kas is in volle gang. Momenteel worden ook de eerste aardbeien uit de koude kas geplukt. De eerste aardbeien zijn meestal het grootst. Naarmate de teelt vordert, worden ze steeds kleiner, maar ook wel iets zoeter. Belangrijk bij aardbeien is dat je ze niet te vroeg plukt. De meeste aardbeien uit de supermarkt worden te vroeg geplukt, anders zijn ze bijna niet verhandelbaar. We proberen iedere dag wat te plukken, zodat we iedere dag verse aarbeien hebben. Nu is dat nog vrij gemakkelijk, omdat het niet zo warm is in de kas. Als het heel warm is, is het beter om ze heel even snel af te koelen, anders gaat de houdbaarheid wel heel erg achteruit.

De prijs vraag deze week is gewonnen door Jan Voorhaar. Hij had net als bijna iedereen het goede antwoord op de vraag wat triploide rassen  zijn. Deze week is er een appeltaart te winnen. Hoe komt het dat sommige kopjes van de asperges  violet zijn?

Tot volgende week.

Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl
Asperges en  aardbeien bestellen app Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu