Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 18 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 18

Afwachten.   Nieuwsbrief Fruitkwekerij de Stokhorst Groessen week 18  (1 t/m 7 mei)
Door uw razende reporter Appeltje.

Hoewel de ijsheiligen nog niet langs zijn geweest, lijkt het nachtvorstrisico nu toch wel voorbij. Op de Stokhorst tref ik een uitgeslapen Theo aan. Eindelijk heeft hij eens weer een paar nachtjes achter elkaar kunnen slapen. Dat heeft hem zichtbaar goed gedaan. Hij is zelfs bezig met opruimwerkzaamheden. “Dat zal ook eens tijd worden”mompel ik. Op de Stokhorst zijn ze eigenlijk bijna altijd wel te druk. Er zijn zoveel werkzaamheden, die op tijd moeten gebeuren, zodat men aan het echte opruimen haast niet toe komt. Hoewel het snoeien nog niet helemaal klaar is, is het nu beter om er even mee te wachten, zodat je goed kan zien wat de gevolgen van de nachtvorst zijn.

Bij de appels is het beeld wisselend. Meestal bevriezen triploide rassen zoals Jonagold en Rode Boskoop het eerste. Bovendien bloeien ze tamelijk vroeg. Het bloeiweer was ook niet best.Vaak is het dan zo dat bij de rassen, die overvloedig bloeien zoals de Pinova, toch een goede oogst is te verwachten. Van andere soorten zoals Sissired, Dalinbel en de Wellant zal de oogst heel wat minder zijn.  Opvallend is dat de appels aan de hoogstammen, voor bij de weg, waarschijnlijk wel een goede oogst zullen geven. Dit komt niet alleen omdat het iets verder van de grond minder vriest, maar vooral omdat ze later bloeien. Bij de sterappels en de Drentse Bellefleur moet de bloei nog beginnen.

Bij peren lijkt de situatie wat betreft de Conference betreft een stuk gunstiger. De rui moet nog worden afgewacht,  maar de zetting lijkt redelijk. Het scheelt dat als de bloemetjes zijn bevroren, ze toch nog uit kunnen groeien tot een peer, zonder dat er pitjes worden gevormd. Dit verschijnsel noemt men met een moeilijk woord parthenocarpie. Wel is de kwaliteit van deze flessenperen meestal een stuk minder. Ze worden kleiner en groeien soms krom. Van de Tiomphe en de Doyenne verwachten ze een stuk minder van, maar dat komt meer door het bedroevende bloeiweer.

Heel vaak wordt er hier in de nieuwsbrief iets stellig beweerd,  wat later helemaal niet blijkt te kloppen. Zo is de stelling dat je de kersen niet kan beregenen tegen nachtvorst dit jaar niet juist gebleken. Op een aantal bedrijven, die toch beregend hebben , lijkt het resultaat verbluffend goed. Daarentegen vallen de resultaten van vuurpotten en frostguards (verwarmen met gas in combinatie met een ventilator) dit jaar tegen. Een mogelijke verklaring is dat de lucht in de hogere luchtlagen erg koud was. Hierdoor was het circulatieeffect maar heel gering.

Op de deel zijn de peren nu op een paar kleintjes na helemaal op. Foute inschatting van Theo. Hij dacht er tot eind juni genoeg te hebben. In februari en maart is er een grote partij verkocht aan de handel, mede omdat hij bang was dat door de hoge temperaturen in de afgelopen herfst de houdbaarheid wel niet zo goed zou zijn. Achteraf viel dat nog wel mee. En als de verkoop dan ook boven verwachting doorloopt zijn ze zo op. Gelukkig zijn er nog heel veel verschillende soorten appels. Vandaag maar eens een paar kilo Allurel meenemen. Stevig en iets zoeter dan de Wellant.

De prijsvraag is deze week wel heel erg moeilijk. Wat zijn triploide rassen in hemelsnaam? Voor de winnaar staat een doosje met heerlijke zoete aardbeien en frambozen klaar.

Tot volgende week. Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl
Asperges bestellen 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu