Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 17 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 17


Anticiperen.   Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 16  (24 t/m 30 april)
Door uw razende reporter Appeltje.

 
Deze week is het meivakantie. Temperaturen overdag van nauwelijks 10 graden. In de nacht vorst aan de grond. Pas maar één mooie zondag kunnen genieten van fraai voorjaarsweer. Waar blijft die klimaatsverandering toch?  Op de fiets naar de Stokhorst, handschoenen aan. Deze week zijn de stoofpeertjes,  ja U leest het goed, in de aanbieding. Er zijn er nog heel veel van en ze kosten maar    € 0,50 per kilo. Door de vorst zullen er dit najaar maar heel weinig van zijn. Ik neem  er nog snel 10 kilo van mee, die ik in kleine jampotjes ga inmaken. Zo lekker. Op een bordje staat,  dat je ze nu ook al kunt bestellen voor Kerstmis, maar dat is meer de Stokhorstmanier om met alle hypes om te gaan, door er nog drie schepjes bovenop te doen. U weet wel beter.

 
De nachtvorst heeft vooral donderdagnacht voor veel schade gezorgd. De aangevoerde lucht was zeer koud, zodat het al vroeg, zo  rond twaalf uur begon te vriezen. Meestal begint het bij nachtvorst pas bij zonsopkomst flink te vriezen. De wind viel volledig weg, wat meestal ook niet zo gunstig is. Op anderhalve meter vroor het min 4 graden en aan de grond zelfs min 7. De jaren 1989 en 1990 (ja jeugdige lezers, in de vorige eeuw) waren met 6 graden vorst het heftigste. Toen hadden we bijna niets om te plukken. De laatste jaren hebben we nauwelijks te maken gehad met nachtvorst. Deze nacht staat daarom dan wel in de toptien van jaren met grote schade.

 
Over hoe groot de schade is, is moeilijk te zeggen. Als je de sociale media moet geloven, zou je haast denken dat alles bevroren is. Op de Stokhorst hebben ze een hele simpele theorie. Heel veel wat prachtig lijkt te worden valt later in de praktijk tegen. Aan de andere kant zijn er sommige dingen waarvan je denkt het wordt niets, maar komt uiteindelijk alles toch goed. Zo denkt Theo dat de appels en peren nog wel mee kunnen vallen. Alleen over mijn favoriet de Wellant is hij  niet zo optimistisch. Ook kersen zullen er niet zo veel zijn.

 
Om mezelf te troosten bestel ik een hele kist asperges. Straks nog even zalm en een beenhammetje halen.  Vanmiddag aspergerisotto. Tot mijn vreugde zie ik al hele mooie aardbeien liggen, de eerste van Remco uit de gestookte kas. Ik heb de traditionele opening van het aardbeienseizoen, altijd de derde dinsdag van april, blijkbaar gemist op de Stokhorst. Dat moet nog komen volgens Theo, ze waren vorige week zo druk. Ze doen dit gewoon komende vrijdag, dat heeft toch niemand in de gaten.

 
Een compliment nog voor mijn collega’s van de Gelderlander. Carine ten Cate struint in het holst van de nacht de boomgaarden af om de ware beleving perfect te kunnen weergeven. Fotograaf Jan Brinkman komt uit Terborg om in het pikkedonker toch nog een perfecte foto te maken. Zelf doe ik liever verslag vanuit mijn luie stoel. En dan vind ik het al knap van mezelf dat ik niet googel maar zelf mijn stukjes bedenk. Deze week op Koningsdag kom ik op de Stokhorst voor een gesloten poort.  Ik had het kunnen weten, want ik heb het zelf onderaan de vorige nieuwsbrief vermeld. Gelukkig is kwekerij Buiting-De Haan wel open. Ik ga vandaag de bloemetjes eens goed buiten zetten en koop een paar prachige planten. Als ik de kas verlaat staat er een kist appels met een bordje erop met een appeltje voor onderweg. Het gaat vandaag toch nog goedkomen.

 
Een fijne dag nog. Koningsdag  (27 april) GESLOTEN  Asperges bestellen  Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu