Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 16 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 16


Nachtvorst.  Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 16  ( 17 t/m 23 april)

Door uw razende reporter Appeltje.

Topdrukte op de Stokhorst. Woensdag en vooral  donderdagnacht wordt  er stevige nachtvorst voorspeld. De aangevoerde bovenlucht is momenteel erg koud. Als het dan ’s nachts opklaart en de wind wegvalt, kan de temperatuur behoorlijk onderuit gaan. Ook het gewas is momenteel erg gevoelig voor nachtvorst. Bij de appels is de bloei net begonnen en de peren zijn in de afbloei. De pruimen en kersen zijn net over de bloei heen. Dan zijn ze wel net zo vatbaar als in de bloei.

Alle maatregelen worden genomen om de schade te beperken. De grasbaan wordt zo kort mogelijk gemaaid. De stroken onder de boom moeten zo schoon mogelijk zijn. Bij de appels en de peren is beregening een uitstekende methode om nachtvorst te bestrijden. Het is wel jammer dat er in de buurt van de Stokhorst geen waay of riviertje als de Linge ligt. Het water moet dus door middel van een twaalf meter diepe puls uit de grond worden gehaald. Wel bevat dit water op deze diepte behoorlijk wat ijzer. Om in de zomer het gewas mee te beregenen gaat niet, maar voor noodsituaties zoals nachtvorst kan het wel.

Bij de pruimen en kersen kun je niet beregenen. Het is best vaak geprobeerd, maar in de praktijk was het resultaat meestal veel slechter dan wanneer dat je niets had gedaan. Pruimen en kersen hebben in zo’n periode een hekel aan nattigheid. Vaak valt de zetting heel erg tegen. Ook schimmelziekten als Monillia en Tak en Bloesemziekte steken dan de kop op. Wel zijn er andere methoden, die meestal berusten op verwarmen van het perceel. Je kunt een hectare kersen beschermen met 200 tot 300 parrafinekaarsen. Dit is vrij duur. Ze kosten per stuk ongeveer 7 euro en branden circa 10 uur. Als je er je gewas mee kunt redden is dat meestal geen bezwaar, maar in de praktijk moet je ze vaak wel 10 maal zo veel aansteken, want je weet vaak niet hoe alles verloopt.Ook gasbranders ondersteund met ventilators om de lucht rond te blazen werken meestal goed. Ook worden er soms een soort windmolens in de boomgaard gezet, die de lucht met vaak wat warmere bovenlucht mengen.

Op de Stokhorst proberen ze met cica 40 vuurkorven , op twee percelen te verwarmen. Gedroogd openhaardhoud is ruim voorhanden. Je bent er alleen wel een beetje erg druk mee. Afgelopen dagen waren puur topsport. Rond twaalf uur razendsnel op vijf percelen binnen een kilometer afstand de pompen aanzetten. Daarna als een gek de vuurkorven aansteken. Ieder half uur overal weer nieuwe houtblokken erop. Tussendoor de beregening controleren en  brandstof aanvullen. Nauwelijks tijd om even te zitten. Na twee nachten van nauwelijks slapen en noeste arbeid, ben je dan meestal wel helemaal op.Gelukkig heeft het dit keer wel tot resultaat geleid. In sommige jaren ben je hartstikke druk in de weer geweest. Je voelt jezelf een gigantisch held, maar de eerlijkheid gebiedt , dat als je niets had gedan , het effect hetzelfde zou zijn. Dat besef heb je het meeste als je twee maanden later weer bijvoorbeeld wekenlang pruimen staat te dunnen.

Deze keer is het anders. Donderdagnacht vroor het op anderhalf meter hoogte 4 graden en aan de grond zelfs min 7 graden. De vorst begon al rond twaalf uur en door de vroege bloei was alles erg gevoelig. De bereging en het stoken hebben goed gewerkt. Op niet beregende percelen is veel schade. Mede in combinatie met het slechte bloeiweer lijkt de oogst zeker niet  groot te worden. Pas over enkele weken is hier meer over te vertellen.

Tot volgende week.       Koningsdag (donderdag 27 april) gesloten.

Asperges bestellen? Asperge-App 06-57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu