Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 15 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 15


Pluk de Dag.       Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 15  (10 t/m 16 april)
Door uw razende reporter Appeltje.

Zondag is het een prachtige zonovergoten dag met nauwelijks wind. ‘ s Morgens ben ik al vroeg uit de veren. Het gras is iets wit uitgeslagen door een heel lichte vorst aan de grond. Gelukkig niet te veel , zodat de fruittelers lekker hebben kunnen slapen en niet te hebben hoeven sproeien.

Vandaag ga ik lekker fietsen. Ik had graag een statement gemaakt, zoals hand in hand over de Kandiadijk fietsen  met mijn knappe buurvrouw. Helaas is er vannacht nergens in de wereld een bejaard echtpaar gemolesteerd. Ook de plaatselijk jeugd is om 4 uur  ’s nachts liever in de weer met berichtjes sturen en de playmobiel . Veel  te vermoeiend om iemand in elkaar te rossen. Daar komt bij dat mijn buurvrouw lliever naar Max Verstappen gaat kijken. Ze hoopt  vandaag zelfs op regen, nou ja, want dan maakt Max meer kans. Ik had stiekem gehoopt dat ze mij bedoelde met die snelle jongen.

Deze oude man gaat er dan maar alleen op uit. In Groessen fiets ik langs de Stokhorst. Theo heeft me uitgelegd, dat de pruimen nu al bijna uitgebloeid zijn. De kersen staan midden in bloei, waarbij het opvalt dat er best veel verschil in de vroegbloeiende en de latere rassen is. De peren beginnen nu te bloeien. Volgende week begint de bloei van de appels. Je ziet dat deze bloemen meer roze zijn.

In de boomgaard zie ik meer bijenkasten staan,  dan in alle filialen van AH bij elkaar. Je mag het niet hardop zeggen, maar bijen kunnen net als wespen soms gemeen steken. Als je goede sier wilt maken is het dan ook veiliger om in de winkel een mooie poster van een bijenkast op te hangen. Naast de bijen spelen andere insekten en ook de wind een belangrijke rol voor een goede vruchtzetting.  Soms doen de bijen zo goed hun best dat de vruchtzetting veel te goed is. Dit is in sommige jaren bij de pruimen het geval. Om toch nog smakelijke pruimen te krijgen moet je er soms meer dan de helft vanaf dunnen. Daar ben je dan zo ongeveer 200 tot 300 uur per hectare druk mee. Geen tijd om te tennissen. Gelukkig kun je er tegenwoordig iets aan doen. Een dag na de volle bloei wordt er met ATS gespoten. Dit is een soort kunstmest, waarbij de bloempjes er als het ware afgebrand worden. Als je een beetje geluk hebt, ben je de helft van de bloemen en later de vruchten al kwijt. Moet het later niet meer gaan vriezen, want dan houdt je meestal niet veel meer over.

Op de dijk bij de mammoet staan vandaag weer lekkere appeltjes van de Stokhorst. Ik raak aan de praat met allemaal aardige mensen .  Allemaal eten ze vanmiddag die verrukkelijke asperges van John uit Maasbree. Gisteren vers gehaald, meteen na het sorteren. Je hoeft ze niet te bestellen maar meestal bestel ik een paar kilo via de aspergeapp. Deze week gaan  ze van de Stokhorst maandag, woensdag en vrijdag naar Limburg. Verser kan het niet, de smaak is onovertroffen en ze zijn ook nog goedkoper dan dat je ze zelf bij de teler gaat halen.

Ook hebben ze op de Stokhorst weer van die lekkere tomaten. Komkommers met smaak. Verse raapsteeltjes van Frank Wilting. Spinazie van Henk de Balvert. Witlof zo lekker. Deze week zijn er in de prijsvraag twee appeltaarten, gebakken door nicht Ans,  te verdienen. Omdat het nu wel een beetje begint op te vallen, dat er bijna altijd vrouwelijke prijswinnaars zijn,zullen we er voor zorgen dat de notaris  in iedere geval een  mannelijke winnaar trekken. De vraag is : Wat bloeit er eerder de kersen of de appels? Vraag het voor de zekerheid even aan uw vrouw.

Tot volgende week.  Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl  

aspergeapp Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu