Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 14 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 14

 
Een nieuw begin.

 
Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen week 14  (3 t/m 9 april)
Door uw razende reporter Appeltje.

 
De rust is weder gekeerd op de Stokhorst. Vorige week na het telefoontje van  het overlijden van Pa Aleven,  hals over kop teruggekeerd  van Tenerife. Meteen aan de slag om het afscheid voor te bereiden. Het voelt of je in een achtbaan zit door alle hectiek. Aan het eind van de week terugkijkend op een mooi afscheid. Fijn dat je dit samen kon doen.

 
Daarna de bezinning dat het nu echt voorbij is. Pa Aleven kan terug kijken op een mooi leven. Twee en tachtig worden, een paar uur van tevoren nog lekker gegeten hebbend in het restaurant en dan overlijden tijdens het middagdutje, we zouden er allen meteen voor getekend hebben, ook nog in het besef dat hem een lange lijdensweg bespaard is gebleven. Als je dan bovendien in je naaste omgeving ziet, hoeveel mensen vaak op jonge leeftijd komen te overlijden. Alle impact, die dat heeft, vaak al vanaf het moment van ziek worden.

 
Wat zo jammer is, dat het allemaal zo onherroepelijk is. Hoewel het na een vaststelling van een ziekte toch nog een heel mooie waardevolle tijd kan worden, verpest de onzekerheid van wat er allemaal nog te wachten staat meestal heel veel. Vaak is het heel moeilijk om je lot te aanvaarden. De impact op de naaste omgeving is meestal ook enorm. Ik kan me voorstellen, dat je vroeger nog troost had in je geloof. Nu ben ik bang dat je het toch helemaal zelf moet doen. Het is dan fijn steun hierbij uit je directe omgeving te ontvangen.

 
Heel anders gaat het het bij ons in de fruitteelt. Ieder voorjaar is het een feest als de bloesem weer uit de knoppen te voorschijn komt. Vol verwachting zie het proces,  waarbij de mooiste vruchten te voorschijn komen. Het is prachtig om deze in de herfst te mogen oogsten. Tuurlijk gaat er wel eens wat mis. Nachtvorst, die zorgt voor een reductie van de oogst of een flinke hagelbui , waarbij de vruchten soms in vijf minuten tijd compleet vernield kunnen worden. Het is dan de kunst om dit zo snel mogelijk te aanvaarden, wetende dat er volgend jaar weer een nieuw seizoen aan komt. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dit zou ook voor een mensenleven moeten gelden.

 
Heerlijk om deze week weer gewoon te werken. Nog snel even de snoei van de pruimen, kersen en rode bessen afmaken. Deze week een paar keer naar Limburg rijden om asperges te halen. Vanmiddag een portie schillen. De eerste keer traditioneel met gekookte aardappels, ham en ei. Deze asperges uit Limburg zijn zo veel lekkerder dan die van de groothandel of uit de winkels. Het gaat niet om een leuk verhaaltje of een mooi plaatje, maar ze moeten vers zijn. Daarnaast spelen bijvoorbeeld ras, leeftijd van de plant, grondsoort en bemesting een grote rol. Wil je zelf een keer naar Limburg, dan hebben we een heel goed adres. Ook voor restaurants en families, die samen een kistje (5 kg) willen bestellen, kunnen we ze meenemen. Bestellen kan via de aspergeapp.

 
Bedant voor uw lieve reacties. Tot volgende week.

 
Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl  Aspergeapp  06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu