Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 12 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 12

 

Geen wilde plannen.

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Groessen  week 12  (20 t/m 26 maart)
Door uw razende reporter Appeltje.

 
De verkiezingen zijn weer achter de rug. Uiteindelijk is alles goed verlopen. Iedereen kan er wel iets positiefs en ook wel iets negatiefs in zien. Alle wilde plannen gaan weer voor 4 jaar de ijskast in. Het is  de kunst om met minimaal 75 mensen samen te gaan werken. De rest mag weer  proberen alles de grond in te boren. Lijkt me dat er van constructief beleid dan ook niet veel  terecht komt.

 
Op maandagmorgen naar de Stokhorst. “Nog wilde plannen”vraag ik aan Theo. Hij schudt zijn hoofd. “Eerst maar eens het gewone werk af zien te krijgen”. Ze worden op de Stokhorst steeds drukker. Theo is nu bezig met het snoeien van rode bessen. Tot zo’n 5 jaar terug werden er op de Stokhorst geen rode bessen geteeld. Schoonvader had er een paar kappen in de kas staan. Neef Frans Wolters was een uitstekende rode bessen teler. De klanten voor rode bessen werden dan 500 meter verder op gestuurd. Frans en Catrien zijn nu helemaal met hun fruitbedrijf gestopt. Nergens in de buurt zijn er meer rode bessen verkrijgbaar, dus moeten ze het op de Stokhorst  maar zelf doen.

 
Zo is het eigenlijk bijna overal mee. Fruittelers als Lucassen, Bouwman en van Sonsbeek zijn gestopt. Heel Groessen teelde vroeger aardbeien. Nu bijna niemand meer. Kampschreur is de enigste kersenteler verder en pruimen vind je ook bijna niet meer. Als je weet hoe lekker en vers al deze producten kunnen  zijn, rest niets anders dan ze zelf maar te gaan telen. Het kost veel tijd en energie om al die teelten goed onder de knie te krijgen. Ook moet je er zelf veel arbeid in stoppen.  Geen wonder dat ze op de Stokhorst bijna altijd tijd tekort komen.

 
Buiten rode bessen telen is een stuk gemakkelijker dan  in de kas. Het is in de vollegrond niet zo’n kunst op lange trossen te telen. Onze bessen worden aan hagen geteeld. Per  struik houd je 3 takken aan, die ongeveer 2 meter hoog worden. Aan deze stengels probeer je ieder jaar een paar kleine eenjarige takjes aan te houden. De bessen aan dit eenjarig hout geven de mooiste lange trossen. Dat merk je het beste als jezelf aan het plukken bent. Buiten gaat dit veel sneller dan in de kas. De trossen zijn hier meestal een stuk korter en missen vaak een aantal besjes door rui. Dit komt doordat er maar weinig geschikte rassen voor in de kas zijn. Zo telen wij Junifer, andere rassen hebben meer koudebehoefte nodig , wat in een kas vaak niet zo goed lukt.

 
Doordat ze op de Stokhorst zo druk zijn, komen sommige dingen niet erg van de grond. Sinds een jaar hebben ze een eigen website. Mede doordat ze er nauwelijks aandacht aan schenken, wordt deze ook niet veel bekeken. Wel veel gelezen wordt de nieuwsbrief en ook komen er veel reacties door Facebook. Ze zijn hier ook niet echt handig in. Theo wil graag filmpjes maken. Hij weet echter niet hoe je ze aan elkaar moet plakken en wat voor programma hier voor handig is. Is er iemand, die hem hierbij even op gang kan helpen?

 
Tot volgende week

 
Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl
 
Telefoon Stokhorst 0316 343687  Theo 06 57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu