Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 11 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 11

 
 

Lente.

 
Nieuwsbrief Fruitkwekerij de Stokhorst Groessen week 11  (13 t/m 19 maart)
Door uw razende reporter Appeltje.

 
Zaterdagavond laat thuis. Nog even de TV aanzetten.  Op het extra ingelaste journaal zie ik een enorme politiemacht, die probeert om in Rotterdam,  de gemoederen wat tot bedaren te brengen. Zulke beelden kende ik vroeger alleen maar van Groessen. Ik schrik er van dat dit nu ook al in Rotterdam plaats vindt.

 
Maandagmorgen ben ik al vroeg uit de veren. Het voorjaar ontluikt. Lekker op de fiets naar de Stokhorst voor het ultieme Lente-gevoel. Om dit gevoel nog te versterken fiets ik bij de Stokhorst nog 200 meter rechtdoor. Aan de rechterlant van de weg bevindt zich de perk- en kuipplantenkwekerij van Frank en Tiny Buiting- De Haan. Als kind ging ik vroeger al met opa hier naar  toe om Afrikaantjes, Petunia’s en Geraniums te halen. Je mocht van Nol en Leida een sinaasappelkistje pakken en dan de mooiste exemplaren uitzoeken. Vaak werd er dan nog een mooi verhaal bij verteld door Nol, iets met de Ijsheiligen.  Nog steeds mag je hier in de kas alles uitzoeken. Ik laad mijn kistje vol met lieflijke viooltjes, hemelsblauwe vergeetmenietjes en ranonkels in alle kleuren. Over een paar weken kom ik terug met de auto . Het assortiment is dan enorm.

 
Op de Stokhorst zijn ze druk met het snoeien van de kersenbomen. Kersen moet je na de winter snoeien als de sapstroom op gang komt en de knoppen beginnen te zwellen. Een kersenboom heeft de neiging om sterk in de kop te gaan groeien. Als je teveel takken bovenin laat zitten, worden de onderste takken te zwak belicht. Als je niet oppast worden de onderste takken te zwak en verplaatst de productie zich naar boven in de boom, zodat je bijna alles met een trap moet plukken. De mooiste en dikste kersen pluk je van twee- en driejarige takken. Hiervan moet je er per boom een stuk of 10 van hebben om een goede productie te halen. Dit houdt ook in , dat je dit jaar circa 10 eenjarige scheuten moet sparen, die dan volgend jaar het productiehout vormen. Het is belangrijk dat de boom goed groeit, anders onstaan te weinig eenjarige scheuten. Dit doe je dan weer door veel in te knippen. Volgt U het nog?

 
De kool laat ik vandaag maar liggen. Ik heb genoeg winterkost gehad. Heerlijk die voorjaarsgroenten als botersla en raapsteeltjes. Nu maar een paar weken flink appels eten, dan pas ik binnenkort tenminste weer in mijn korte broek.  Ik zoek een paar gratis takken met kersenbloesem uit om thuis ook het lentegevoel te ervaren. Met moeite zwaai  ik mijn rechterbeen over de bos takken en ga vrolijk fluitend terug naar mijn eigen nestje.

 
Tot volgende week.

 
Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolter51@upcmail.nl

 
Bosje kersen- of pruimentakken? appje naar Theo 06 57120028
 
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu