Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 10 -

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Nieuwsbrief Fruitkwekerij De Stokhorst Week 10


Mooie praatjes.

Nieuwsbrief Fruitkwekerij de Stokhorst Groessen week 10  (6 t/m 12 maart)
Door uw razende reporter Appeltje

Een week voor de verkiezingen. Politici proberen elkaar telkens de loef af te steken. Het is de bedoeling dat ze meestal met een volzin aangeven hoe goed ze het de komende periode wel niet gaan doen. Het is ook mooi meegenomen als je dan de partijen,die het dichtste  bij je staan, een paar vegen uit de pan kan geven. Dit zijn immers je grootste concurrenten. Na de verkiezingen ga je weer gewoon samenwerken en komt er van al die proefballonnetjes geen bal terecht. Ook de polls blijken dit jaar, u zult het volgende week wel zien, geen enkele waarde te hebben.

Woensdag op de fiets naar de Stokhorst. De regen komt weer eens met bakken uit de lucht. Theo, die me meestal hard voorbij rent, heeft wel tijd voor een praatje. Anders moet hij naar buiten om te snoeien. Ik vraag hem of het voor de fruittelers nog iets uitmaakt, wie er in de regering komt. Het blijkt in de praktijk helemaal niets uit te maken. Hoe drukker dat de regering met andere zaken is, hoe beter het voor de fruitteelt is. Bijna alle maatregelen, die genomen worden kosten meer geld. Door al het politieke gekonkel zal er bovendien ook nog geen einde komen aan de boycot met Rusland, wat de sector jaarlijks veel geld kost.

Vroeger, toen Theo nog een jonge vent was, stelde de overheid geld beschikbaar voor onderzoek. Mede in combinatie met goede kwaliteit onderwijs en uitmuntende voorlichting kwam onze fruitteelt op een zeer hoog peil. Aan zo’n boost ontbreekt het nu volkomen. De nog aanwezige kennis vloeit weg naar het buitenland. Vaak met veel subsidie en oneerlijke concurrentie zijn we door tal van andere landen overvleugeld. In het verleden kon men meestal door innovatie de concurrentie een stap voor blijven. Helaas is de fut er bij vooral de appeltelers, maar ook bij veel perentelers, wel behoorlijk uit.

Op de Stokhorst hebben ze geluk dat ze van alles wat telen. Op dit moment hebben de telers van aardbeien, kleinfruit en kersen de wind behoorlijk mee. De opkomst op de kersendag afgelopen dinsdag was erg groot, zodat het ook een levendige dag werd. Na zo’ n dag kom je weer energiek thuis, vol plannen en je hebt overal zin in. Toch leek de kersenteelt voor 25 jaar terug voor Nederland helemaal afgeschreven. Echter door de komst van een langzaam groeiende onderstam, de Gisela 5, werd het mogelijk om kersen te telen aan kleinere bomen. Nu werd het wel mogelijk om er een overkapping over te maken. Door de komst van  nieuwe rassen met grote kersen wordt het weer leuk om kersen te telen.

De prijsvraag was deze week niet zo heel moeilijk. Veel mensen wisten dat de Evalino beter kleurt dan de Pinova. We kregen nog een tip van een klant, om de prijzen wat kleiner te maken, anders moest ze in haar eentje de komende weken 6 appels per dag eten. We hebben daarom deze week geen drie, maar 6 winnaars. De winnaars zijn Ingrid Doddema, Bianca Simon, Katinka Tompot, Tiny ter Wiel, Wil Prins en de mevrouw, die met dit goede idee kwam.

Tot volgende week.

Nieuwsbrief digitaal mailtje naar w.wolters51@upcmail.nl of berichtje naar Appeltje 06  57120028
Terug naar het nieuwsarchief van De Stokhorst
 
© de Stokhorst 2016
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu